Purtătorul de cuvânt al ministerului şi-a exprimat marţi dezamăgirea că Uniunea Europeană nu recunoaşte China ca fiind o economie de piaţă. Acestă afirmaţie vine în contextul în care statele europene au o dispută cu China în problema barierelor comerciale şi aceasta din urmă face presiuni asupra UE să acorde economiei chineze statutul de economie de piaţă, ceea ce ar determina, potrivit regulilor comerciale internaţionale, relaxarea obstacolelor existente în calea comerţului.

Beijingul este supus la presiuni şi din partea Washington-ului şi a altor state pentru a relaxa controlul asupra cursului de schimb pe care acestea îl consideră subevaluat, mărind astfel excedentul comercial chinez.

În timpul Forumului economic mondial de la Dalian (nord-estul Chinei) de săptămâna trecută, premierul chinez, Wen Jiabao, a cerut europenilor să recunoască statul de economie de piaţă al Chinei înainte de 2016, data prevăzută de calendarul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Acest statut ar oferi garanţii mai bune de acces pentru produsele chinezeşti pe piaţa europeană, punându-le la adăpost de clauzele antidumping. Comisia Europeană a refuzat până acum acest statut Beijingului din cauza preponderenţei întreprinderilor de stat în China, care beneficiază de o serie de privilegii, în special accesul la credite ieftine, notează AFP.