Consultaţii companiei de audit PwC listează printre factorii care ar trebui urmăriţi îndeaproape de investitori în 2015 reducerea semnificativă a ritmului de creştere al economiei chineze.

„Economia chineză este vulnerabilă, dat fiind nivelul ei de îndatorare privată – aproximativ 250% din PIB – iar estimările cercetătorilor chinezi din mediul academic arată că începând cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investiţii pentru a crea oraşe fantomă, clădiri de birouri care nu au fost niciodată date în folosinţă şi fabrici inactive. Până acum, guvernul chinez pare să reuşească să ţină în frâu această situaţie, însă impactul negativ al unei «aterizări forţate» nu trebuie ignorat”, declară Richard Boxshall, economistul şef al PwC.

Un alt factor care ar trebui să fie în atenţia investitorilor în acest an este scăderea preţului petrolului datorită micşorării cererii la nivel global, a creşterii bruşte a volumului de petrol de şist extras în SUA şi a producţiei constante din OPEC.

“Predicţiile şi previziunile noastre iau în considerare că preţul petrolului va fi în medie de 60-70 dolari pe baril în dercursul lui 2015 şi va închide anul la aproximativ 80 de dolari pe baril. Însă, dată fiind natura impredictibilă a preţului petrolului, organizaţiile ar trebui să se pregătească şi pentru scenarii diferite”, menţionează Boxshall. 

Al treilea este escaladarea riscurilor geopolitice. “Creşterea tensiunilor geopolitice în Rusia şi Ucraina şi în Orientul Mijlociu ar putea avea o influenţă negativă asupra afacerilor şi ar putea avea repercusiuni asupra creşterii economice la nivel global”, spune Richard Boxshall.

Previziunile PwC pe 2015

Rata şomajului în Statele Unite a scăzut sub 6% în 2014, iar specialiştii PwC se aşteaptă ca aceasta, luând în calcul şi preţul scăzut al petrolului, să contribuie la creşterea consumului. Ei anticipează că economia SUA va creşte cu mai mult de 3% în 2015, cea mai mare rată de creştere din 2005 şi până acum. Prin urmare, SUA ar urma să contribuie cu aproximativ 3% la creşterea PIB-ului global, cea mai mare contribuţie într-un singur an de la începutul crizei încoace.

În ceea ce priveşte Rusia, PwC se aşteaptă ca PIB-ul să scadă în 2015 ca urmare a preţului scăzut al petrolului şi a sancţiunilor economice internaţionale. Creşterea economică a Braziliei va fi lentă, scenariul consultanţilor preconizând un avans de doar 1%. Ei mai anticipează că aportul combinat al economiilor BRIC la creşterea globală să fie în scădere pentru al doilea an consecutiv, fiind de aproximativ 33% din creşterea economică globală în 2015.

O altă previziune a PwC arată că atât inflaţia, cât şi creşterea economică vor rămâne la un nivel scăzut în Zona Euro în 2015. Aşadar, se preconizează ca BCE să iniţieze un program de relaxare cantitativă prin cumpărarea de titluri de stat, într-o încercare de a impulsiona cererea şi de a preveni deflaţia.

După o creştere de sub 6% începând cu 2012, macroeconomiştii PwC cred că 2015 va fi anul în care economia Indiei va avea o creştere de 7%. Pe termen scurt, scăderea preţului petrolului probabil va impulsiona creşterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent al Indiei şi va contribui la reducerea inflaţiei. Pe termen mediu, aceştia consideră că bugetul din februarie 2015 va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care să impulsioneze economia.

Consultanţii PwC se aşteaptă, de asemenea, ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariană (luând în considerare puterea de cumpărare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola şi Etiopia – să depăşească rezultatele economice ale Italiei în 2015, măsurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potenţialului de investiţii al regiunii.