Într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, Ministerul chinez al Comerţului a precizat că a luat această măsură după ce o anchetă a găsit dovezi că oţelul vândut la preţuri ieftine pe piaţa locală afectează industria chineză. În consecinţă, a introdus taxe vamale variind între 37,3% şi 46,3% pentru importurile de oţel utilizat pentru producţia de generatoare mari şi transformatoare electrice. Ministerul chinez al Comerţului a subliniat că aceste taxe vamale vor rămâne în vigoare timp de cinci ani, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, China, care produce peste jumătate din oţelul mondial, este acuzată de SUA şi Europa că practică o politică de dumping pe pieţele mondiale şi că încalcă acordurile comerciale în dauna producătorilor din alte ţări. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a vizitat Beijingul săptămâna trecută, a subliniat că există o legătură directă între diminuarea supra-capacităţilor de producţie ale Chinei în sectorul oţelului şi acordarea de către UE a statutului de economie de piaţă pentru China.

UE, al doilea mare producător mondial de oţel, a demarat deja o anchetă asupra importurilor de oţel provenit din China în timp ce SUA au introdus recent tarife vamale împotriva Chinei. Autorităţile de la Beijing au avertizat că vor contesta aceste tarife la Organizaţia Mondială a Comerţului, adăugând că vrea să reducă supra-capacităţile de producţie şi subvenţiile pentru industria siderurgică.