Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a anunţat miercuri că termocentralele noi care vor demara operaţiunile după 1 ianuarie şi îndeplinesc standardele de poluare guvernamentale vor primi un bonus de 0,005 yuani pentru fiecare kilowat oră peste tariful de bază. Centralele care funcţionează deja vor primi un bonus de 0,01 yuani pentru fiecare kilowat oră, echivalentul a aproximativ 42 milioane de yuani (6,5 milioane de dolari), dacă toată energia produsă anul trecut provine de la centralele care îndeplinesc standardele de eficienţă. Tarifele mai mari vor intra în vigoare în luna ianuarie şi vor fi valabile până la finele lui 2017, când Guvernul chinez le va revizui, a precizat NDRC. 

'Măsura va ajuta la reducerea consumului de cărbune şi a emisiilor acestui sector. În plus, unele facilităţi învechite vor fi eliminate ceea ce va duce la diminuarea supra-aprovizionării', a declarat Lin Boqiang, cercetător la Universitatea din Xiamen. 

Termocentralele pe bază de cărbune sunt responsabile pentru trei sferturi din capacitatea totală de generare a energiei electrice din China şi o sursă majoră de poluanţi de genul dioxid de sulf şi oxid de azot. Săptămâna trecută, Guvernul de la Beijing a promis că va reduce emisiile de poluanţi în sectorul energetic cu 60% până în 2020 precum şi emisiile anuale de dioxid de carbon ale centralelor pe bază de cărbune cu 180 de milioane de tone. 

 AGERPRES