După o conversație de două ore cu președintele Xi Jinping, în februarie, Joe Biden a scris pe Twitter că, dacă SUA nu „se mișcă”, China ne va „lua caimacul”.

Americanii se tem de China

Un comunicat ulterior al Casei Albe a evidențiat „îngrijorările fundamentale cu privire la practicile economice coercitive și neloiale ale Beijingului, represiunea din Hong Kong și acțiuni tot mai asertive în regiune, inclusiv față de Taiwan.”

Comentariile lui Biden trebuie să fi sunat plăcut în urechile membrilor Forumului internațional de securitate, Halifax.

În 2020, Forumul Halifax a publicat ghidul „China vs. Democracy – The Greatest Game”, semnat de Robin Shepherd, vicepreședinte HFX, pe baza unor interviuri cu sute de experți.

Teza principală a ghidului a fost că „înțelepciunea convențională” conform căreia o Chină vibrantă din punct de vedere economic ar oferi mai multă libertate oamenilor este o „greșeală de politică externă de proporții istorice”.

Shepherd susține că „cel mai puternic stat autoritar din istorie”, China a devenit un „virus care pune în pericol lumea”. Iar desfășurarea „puterii, bogăției și priceperii tehnologice ale SUA” va forța „reconfigurarea regimului” în China.

Shepherd aduce numeroase dovezi pentru a-și susține afirmațiile privind comportamentul malign al liderilor Chinei.

Amintind cenzura pe internet, infrastructura de supraveghere, detenție, îndoctrinare, încarcerare și tortură și represiunile împotriva susținătorilor autonomiei Hong Kong-ului, Shepherd spune că Freedom House a plasat China în categoria cea mai de jos:”Fără libertate”.

Capitalistă, naționalistă și leninistă, spune Sheperd, China poate produce „o formă și mai radicală de totalitarism decât ar fi putut visa Stalin”.

China produce marfă contrafăcută

Economia Chinei produce 70% din mărfurile contrafăcute ale lumii. Agenții chinezi fură proprietatea intelectuală de la guverne și corporații și vizează sisteme avansate de arme. China controlează majoritatea celor mai importante lanțuri de aprovizionare din lume.

China folosește social media pentru a răspândi propagandă și dezinformare. Cele 75 de institute Confucius din SUA subminează libertatea academică. Inițiativa One Belt, One Road (pentru care China va cheltui 1,3 trilioane de dolari până în 2027) și „diplomația capcană a datoriilor” conferă Beijingului o pârghie financiară asupra a zeci de țări înfometate de infrastructură.

Cu un buget de apărare de 200 de miliarde de dolari pe an, China și-a extins prezența militară în regiunea indo-Pacifică. Un raport al Pentagonului din 2020 avertiza că Beijingul depășește SUA în construcția navală, de rachete balistice și apărare antiaeriană.

Liderii Chinei, mai scrie Shepherd, sunt „concentrați obsesiv să rămână la putere” și să domine lumea. Recunoscând că au ridicat nivelul de trai în China, Sheperd adaugă că „nimeni nu ar trebui să uite” că, în trecut, comuniștii „au provocat o mare parte a sărăciei”.

Shepherd consideră și că imixtiunea Chinei în afacerile mondiale este „fără precedent”. În opinia sa, Boris Johnson a avut dreptate să interzică gigantului Huawei construirea infrastructurii 5G în Marea Britanie. „Acolo unde există chiar și cel mai mic risc pentru securitatea națională sau drepturi democratice, companiile tehnologice chineze trebuie, fie excluse complet, fie considerate vinovate, până când se vor dovedi nevinovate”, susține Sheperd.