Hong Kong-ul spera că va atinge etapa esențială a unei luni fără ca un caz localizat de Covid-19 să fie detectat. Joi, un băiat despre care autoritățile sanitare suspectau că a fost identificat în mod eronat, ca fiind infectat, s-a dovedit a fi purtătorul virusului, potrivit South China Morning Post.

Guvernul din China urmărește în mod agresiv un obiectiv de zero infecții, deoarece încearcă să ușureze restricțiile de călătorie cu China continentală, iar confirmarea acestui ultim caz s-ar putea dovedi un obstacol.

Într-un interviu acordat pentru The Post,  secretarul pentru alimentație și sănătate, profesorul Sophia Chan Siu-chee, a scăzut perspectiva unei reluări rapide a călătoriilor fără carantină în țară, spunând că problema va fi decisă în conformitate cu un mecanism de prevenire și control operat în comun cu provincia Guangdong și Macau.

Experții din domeniul sănătății nu au declarat nicio infecție locală timp de 28 de zile- egală cu două perioade de incubație a virusului – ca reper al succesului în aducerea pandemiei sub control. Hong Kong ar fi atins această țintă vineri dacă băiatul de patru ani ar fi fost negativ. El a fost internat spital vinerea trecută după ce a avut rezultate pozitive, deși testele ulterioare au ieșit negative.

Cum s-a infectat, de fapt, copilul?

Confirmarea finală a diagnosticului a venit după ce profesorul microbiolog Yuen Kwok-yung, care sfătuiește guvernul cu privire la gestionarea crizei de sănătate, a inspectat laboratoarele private și publice care s-au ocupat de testare.

„Trebuie să fim precauți. Băiatul ar trebui considerat un caz de infecție acută, iar contactele sale ar trebui să fie încă în carantină.

Yuen a dat două motive posibile pentru rezultatele testelor contradictorii. El a menționat că băiatul ar fi putut fi infectat în ianuarie, când o familie care locuia în același bloc rezidențial din Pak Tin Estate a fost infectată.

„Băiatul ar fi putut fi infectat în ianuarie, dar nu avea simptome. Aproximativ 19-20% dintre pacienții cu Covid-19 nu ar mai avea simptome și anticorpi după aceea ”, a spus Yuen.

O altă posibilitate a fost că băiatul a fost infectat cu doi viruși în același timp, provocând o afecțiune numită interferență virală.
„Atunci când există o infecție a altui virus, acesta ar putea suprima replicarea coronavirusului… și astfel sarcina virală s-a dovedit a fi foarte scăzută”, a spus el. „Interferența unui alt virus ar întârzia sau chiar [preveni] producerea de anticorpi.”

Simptomele copilului au trecut rapid, el nu a produs anticorpi împotriva coronavirusului și niciunul dintre cele 34 de contacte apropiate nu a luat virusul.

Dr. Leung Chi-chiu, specialist în medicină respiratorie, a spus că este de părere că, având în vedere că infecția băiatului nu a declanșat un grup de infecții, orașul este încă pe drumul către „zero infecții”.

„Infecția lui nu va conta chiar atât de mult, deoarece suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește încetarea transmisiilor locale. Infecțiile ocazionale apar și în China continentală, iar Hong Kong nu a găsit semne de transmitere comunitară de la infecția băiatului, așa că este timpul să reluăm discuțiile despre călătoriile transfrontaliere”, a spus medicul.

Sursă foto: Dreamstime