Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), SUA au cele mai mari rezerve de aur din lume, 8.133,5 tone. 

Chiar dacă aurul nu mai este utilizat pentru a susţine bancnotele de hârtie, el este în continuare o parte importantă din rezervele băncilor centrale din SUA şi Europa. Unul dintre motivele pentru care China a început să stocheze aur este şi planul Beijingului de a diversifica rezervele valutare. În paralel, există presiuni pentru ca yuanul chinez să fie inclus în coşul de valute al Fondului Monetar Internaţional, care include dolarul, euro, yenul şi lira britanică. 

'Pieţele speculează de mai mulţi ani cu privire la rezervele de aur ale Chinei, iar până acum Banca centrală a Chinei a fost reticentă să dezvăluie aceste informaţii', a declarat Fu Peng, manager de portofoliu la Lianzhan Global Macro Fund Management Co. Potrivit acestuia, dezvăluirea acestor informaţii ar putea semnala că China vrea un rol mai important pentru moneda sa la nivel global prin practicarea unei politici de transparenţă deplină. 

China este, de asemenea, cel mai mare producător mondial de aur şi în prezent se luptă cu India pentru titlul de cel mai mare consumator de aur. În 2014, preţul aurului a înregistrat al doilea an de scădere consecutivă, o premieră după 2000, în condiţiile în care dolarul american s-a apreciat pe fondul speculaţiilor că Rezerva Federală va majora dobânda de referinţă pentru prima dată după 2006. 

AGERPRES