Din cauza tarifelor ridicate ale bunurilor importate, unii consumatori chinezi preferă să cumpere din străinătate sau prin agenţii. Prin reducerea taxelor, China vrea să stimuleze cheltuielile de consum şi economia, după ce ţara a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din 2009.

Reducerea tarifelor 'este o măsură importantă pentru crearea unei creşteri stabile şi pentru a accelera reformele structurale', se arată în declaraţia Ministerului de Finanţe.

De la 1 iunie tarifele pentru îmbrăcămintea de tip occidental vor fi reduse la 7-10% de la 14-23%, în timp pentru încălţămintea sport taxele vor fi înjumătăţite la 12%. La produsele de îngrijire a pielii tarifele de import vor scădea de la 5% la 2%.

Consumatorii din China plătesc cu 20% mai mult pentru bunurile de lux faţă de cei din Europa, susţin analiştii.

Datele statistice arată că ritmul de creştere al PIB-ului Chinei a continuat să încetinească în primul trimestru din acest an la 7%, cel mai slab avans de după criza financiară din 2009, după ce pe ansamblul lui 2014 a doua economie mondială a înregistrat o creştere de 7,4%, cea mai slabă performanţă anuală din ultimul sfert de secol.AGERPRES