Guvernul de la Beijing „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing, transmite dpa.

Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar „China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime”, a spus Wang Yi.

Ministrul a calificat conflictul din Ucraina ca fiind „un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani”.

China nu susține Rusia în războiul cu Ucraina

Wang Yi nu a comentat în niciun fel informaţiile apărute în presa americană conform cărora Rusia i-ar fi solicitat Chinei ajutor militar şi economic după declanşarea războiului în Ucraina, informaţii pe care un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez le-a calificat drept dezinformare rău intenţionată din partea SUA.

Ministerul chinez a oferit puţine detalii în legătură cu ce a discutat luni Yang Jiechi, important diplomat chinez, cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

Cei doi au avut discuţii „sincere, aprofundate şi constructive”, inclusiv asupra relaţiilor dintre Beijing şi Washington în problema Taiwanului, a informat Ministerul chinez de Externe.

Au fost citate afirmaţii ale lui Yang, conform cărora guvernul SUA nu îşi respectă angajamentul de a nu susţine independenţa Taiwanului.

De asemenea, Yang i-ar fi cerut Washingtonului să recunoască faptul că problema Taiwanului este una extrem de sensibilă şi să nu mai continue pe o „cale foarte periculoasă”.

China consideră insula Taiwan parte a teritoriului său şi a ameninţat că o va lua înapoi cu forţa dacă aceasta îşi va declara oficial independenţa. SUA susţin capabilităţile de apărare ale Taiwanului şi îl aprovizionează cu arme.

China și SUA vor ca liniile de comunicare să rămână deschise, pe fondul războiului din Ucraina

Luni, reprezentații Guvernului SUA și al Chinei s-au întâlnit în Capitala Italiei, acolo unde au purtat o discuție cu ușile închise, care a durat mai mult de opt ore, într-un hotel din Roma. Reprezentanții au discutat despre relațiile bilaterale, dar și despre războiul din Ucraina, notează agenția spaniolă de presă EFE.

În urma discuțiilor, Casa Albă a informat că ambele părți au decis că este important ca liniile de comunicare dintre țări să rămână deschise. De asemenea, Statele Unite ale Americii au amintit că în cazul în care Chinava oferi ajutor Rusiei, atunci vor exista consecințe. În plus, SUA a spus că Beijingul este singurul care poate face mai mult decât orice altă țară pentru a pune capăt războiului.

După ce au apărut mai multe informații în presă potrivit cărora Moscova a cerut ajutor Beijingului, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a avut un mesaj clar.

”Am spus foarte clar atât în privat, cât şi în public Beijingului că vor exista consecinţe în cazul că va oferi unui astfel de sprijin”, a spus acesta.

Amintim că atât Rusia, cât și China au negat informațiile apărute în presă cu privire la solicitarea ajutorului.