În era informațională globală, conectivitatea joacă un rol central. Geopolitica conectivității prezintă tot mai mult interes, cu diverse provocări și oportunități. Desfășurarea în timp real aduce în prim-plan o nouă provocare: digitalizarea Arcticii.

Părțile interesate sunt întreprinderi publice sau private, guverne autocratice și democratice. „Premiul” cel mare este controlul asupra fluxului de informații în Arctica. Cu benficii uriașe, mai ales ecoonomice. Restricționarea accesului la informații a devenit deja un atu pentru state precum China, Coreea de Nord și Iran. Pentru că informația este putere.

Din punct de vedere economic, digitalizarea îmbunătățește direct nivelul de trai, un important precursor al dezvoltării socio-economice. Cheia economică a digitalizării în Arctica este realitatea geografică:aceea că regiunea reprezintă cea mai mică distanță care leagă Europa de Asia.

Sistemul financiar global e doar un sector-cheie care are în vedere latența primară pe care o oferă căile digitale arctice. Iar transformarea digitală a Arcticii contează enorm.

Interesele Rusiei

Urgența dezvoltării amprentei digitale a Rusiei a fost subliniată de pandemie, care a dat un impuls accelerării transformării digitale în toată Rusia. O cerere crescută pentru servicii online, comerț electronic și soluții tehnologice, pe fondul blocării forțate și a „noii normalități”, au forțat guvernul rus să grăbească agenda de digitalizare.

Acum a devenit un obiectiv național de dezvoltare, iar Arctica rusă este un punct-cheie unde Moscova accelerează transformarea digitală. Izolarea a contribuit la provocările demografice pe care Moscova le consideră una dintre amenințările majore la adresa dezvoltării sale arctice.

Prin îmbunătățirea conectivității digitale, statul rus speră să oprească migrația din regiune, să ofere standarde de viață ridicate și, în cele din urmă, să atragă mai mulți coloniști în nordul Rusiei.

Hop și China

Interesul strategic al Beijingului în dezvoltarea componentei Drumului Mătăsii Digitale (DSR), din cadrul BRI, se pliază cu zona arctică. Un obiectiv al DSR e să comercializeze la nivel internațional tehnologii de stat chineze și soluții tehnologice pentru proiecte digitale.

Recent, China a ajutat întreprinderile ruse de energie din Arctica cu injecții de capital. Iar proiectele de infrastructură digitală arctică se dezvoltă ca un sector din ce în ce mai atractiv pentru China. Dar capitalul chinez nu face din Rusia și China aliați în sfera digitală.

Neîncrederea persistă, iar Moscova ar vrea să promoveze tehnologia „made in Rusia” pentru economia sa digitală.În plus, companii precum Huawei subminează suveranitatea Moscovei în ceea ce privește securitatea informațiilor.

Cablurile maritime sunt o prioritate emergentă în marele joc din Arctica. La nivel internațional, prioritatea geostrategică a cablurilor maritime e cunoscută: ele reprezintă 99% din toate fluxurile de date de telecomunicații. De aceea, cel mai ambițios proiect de digitalizare este un cablu maritim în Arctica Rusă.

Denumit Arctic Connect, el constă dintr-un cablu de date lung de peste 10.000 de km. Arctic Connect urmează să conecteze Europa și Asia printr-un cablu de comunicații, oferind utilizatorilor o conexiune extrem de fiabilă la internet. Se așteaptă ca proiectul să se realizeze până în 2023, costurile estimate fiind de până la 1,2 miliarde de dolari, conform NI.