Legea a intrat în vigoare la sfârşitul lui iunie în teritoriul autonom, potrivit agerpres.ro

„Măsurile adoptate prezintă un risc grav ca aceste libertăţi fundamentale să fie încălcate”, transmit raportorii într-o scrisoare datată din 1 septembrie, care acuză Beijingul că nu îşi respectă obligaţiile sale internaţionale.

Textul ameninţă în special libertatea gândirii

Textul ameninţă în special „libertatea gândirii, exprimării şi reuniunii”, avertizează experţii. El pare mai ales să „incrimineze libertatea de a exprima orice fel de critică la adresa Chinei”.

Legea a fost adoptată de China prin evitarea Parlamentului local hong-kongonez şi înainte ca populaţia să poată lua cunoştinţă de textul final.

El sancţionează „subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine”. Această legislaţie alimentează temerile opoziţiei locale privind un mare regres în ceea ce priveşte libertăţile în vigoare în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, restituit Chinei în 1997.

Trebuie menționat că numeroase ţări occidentale, cu SUA în frunte, au condamnat noua legislaţie.

Drept represalii, Washingtonul a revocat statutul comercial preferenţial al acestei fostei colonii britanice, a restrâns eliberarea de vize pentru responsabilii chinezi acuzaţi că „pun în discuţie” autonomia acestui teritoriu semiautonom şi a suspendat vânzarea de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong.

De asemenea, Beijingul a denunţat o „ingerinţă” în problemele sale interne.

Hong Kong-ul ar trebui să se bucure de o largă autonomie în raport cu restul ţării condusă de Partidul Comunist Chinez (PCC), în virtutea principiului „O ţară, două sisteme”. După 1997 locuitorii săi au beneficiat de libertatea de exprimare, libertatea presei şi de o justiţie independentă.

Măsuri draconice în China la deschiderea anului universitar

Începutul anului universitare începe în China cu o serie de măsuri draconice pentru studenți. Cei 20 de milioane de studenți sunt urmăriți cu sisteme video de recunoaștere facială și sunt nevoiți să facă rezervări pentru a folosi dușurile.

Pe măsură ce numărul cazurilor de COVID-19 din China scade de la o zi la alta, cea mai mare populaţie de studenţi din lume se pregăteşte să reintre în campusuri, un proces marcat de măsuri stricte de izolare şi carantinare (lockdown), educaţie patriotică şi echipamente de supraveghere de ultimă generaţie, transmite luni Reuters.

Studenţii se pregătesc să reintre în amfiteatre, în timp ce universităţile din China recurg la instruirea personală a tinerilor pentru semestrul de toamnă, după luni de controale pandemice.

Unele universităţi au impus reguli stricte cu privire la modul în care studenţii vor lua masa, se vor spăla şi vor călători. Studenţi din Beijing, Nanjing şi Shanghai au declarat pentru Reuters că sunt obligaţi să completeze rapoarte detaliate cu privire la locurile pe care le frecventează zilnic şi că trebuie să rămână în campusuri.

„Dar nu ne-au spus care este procesul specific de aplicare sau ce motive (de părăsire a campusului n.r.) vor fi considerate rezonabile”, a declarat un student de la Universitatea Renmin din Beijing.

Reprezentanţii Universităţii Renmin nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste măsuri. O postare pe contul de social media al universităţii confirmă însă faptul că studenţii trebuie să formuleze o cerere scrisă ce trebuie aprobată pentru a putea părăsi campusul.

În acelaşi timp, documentele de achiziţii guvernamentale arată că zeci de universităţi au cumpărat sisteme de supraveghere „pentru control epidemic” bazate pe recunoaştere facială, urmărirea contacţilor şi scanarea temperaturii.