Autorităţile de la Beijing au confiscat până la 1.000 miliarde yuani (157 miliarde dolari) de la guvernele locale, care nu au reuşit să cheltuiască banii alocaţi de la buget, deoarece Executivul chinez caută măsuri de stimulare a creşterii economiei, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Sumele imense, necheltuite din cauza ezitărilor oficialilor privind investiţiile masive, în timp ce autorităţile iau măsuri severe împotriva corupţiei, sprijină argumentele unor economişti referitoare la ritmul lent al investiţiile statului chinez în acest an. "În trecut, guvernele locale au cerut bani. Banii au fost daţi, dar nimeni nu a acţionat. Nu au fost realizate investiţii şi banii vor fi realocaţi", susţin sursele.

Fondurile necheltuite de 1.000 miliarde de yuani sunt echivalente cu aproximativ 6% din cheltuielile guvernamentale totale prevăzute pentru 2015. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu au fost disponibili pentru a răspunde întrebărilor adresate de Reuters. Economia Chinei a înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul doi din 2015, uşor peste estimările analiştilor şi la acelaşi nivel cu primele trei luni din acest an. Guvernul de la Beijing se aşteaptă la un avans al PIB de aproximativ 7% în 2015, ceea ce ar reprezenta cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani.

Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire a economiei Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În dorinţa de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunţat recent o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de-a cincea diminuare a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituţia a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenţia de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.

Opinia generală a analiştilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deşi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanşa o relansare durabilă a activităţii economice, a investiţiilor şi a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea Guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară şi reducerile fiscale. Datele publicate recent arată o creştere a investiţilor şi a producţiei sub estimări în august, ceea ce sugerează că autorităţile de la Beijing trebuie să adopte noi măsuri de stimulare a creşterii economiei.

Sursa: AGERPRES