Conducerea Fondului Monetar Internaţional a decis la finele anului trecut să majoreze cota de participare a tuturor celor 187 de ţări membre. Cea mai spectaculoasă creştere o înregistrează China care va avea o participaţie de 30,5 miliarde de DST, de aproape patru ori mai mult decât în prezent.
Statul Chinez urcă astfel pe locul trei în top devansată doar de Statele Unite şi Japonia(cu care este aproape la egalitate după cum arată şi tabelul) însă înaintea unor state ca Germania, Franţa sau Marea Britanie.
Primii 11 contributori la Fondul Monetar Internaţional deţin o cotă de 58,6% din totalul contribuţiilor iar participaţia lor va creşte, per ansamblu, de peste două ori de la 121 de miliarde DST la peste 260 de miliarde DST.
Din top iese Arabia Saudită însă intră Brazilia. DST adică Drepturi Speciale de Tragere este moneda virtuală a FMI. În present, reprezintă 0,637 dolari ceea ce ar însemna că, după majorare, contribuţiile totale ale ţărilor vor fi ade aproape 300 de miliarde de dolari.