Întâlnirea la nivel înalt dintre Beijing şi state central și est-europene constituie un proiect de prestigiu pentru China. Cu toate acestea, multe guverne resping acest summit, întorcând spatele şefului statului, Xi Jinping.

Prin acest summit, China a încercat să evite regulile Uniunii Europene

Summit-ul cu China al celor 17 state central şi est-europene ar putea constitui pentru China o pierdere. După cum a aflat cotidianul citat din cercuri diplomatice, România şi statele baltice doresc să participe, dacă va fi cazul, doar împreună cu reprezentanţi de rang inferior, deşi în acest an ar urma să participe la summit însuşi şeful de partid şi de stat al Chinei, Xi Jinping.

Beijingul a iniţiat formatul 17+1 pentru a-şi consolida influenţa asupra unor ţări ca Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia sau Grecia, evitând Uniunea Europeană. Ultima întâlnire în această formulă planificată pentru primăvara 2020 a fost amânată din cauza crizei generate de coronavirus.

În pofida participării valoroase din partea chineză, interesul mai multor state faţă de întâlnirea video de marţi este redus. Potrivit unor informaţii din cercurile diplomatice, în ultimele zile Beijingul a încercat febril să convingă statele baltice şi Polonia să trimită la summit reprezentanţi importanţi, potrivit Handelsblatt.

Însă, potrivit unei confirmări solicitate de „Politico”, Lituania şi Estonia au afirmat că nici preşedinţii şi nici premierii lor nu vor participa la acest summit. Lituania a lăsat în suspensie şi dacă va da sau nu curs invitaţiei din partea Chinei. Potrivit informaţiilor cotidianului citat aflate din cercuri diplomatice, România se mai gândeşte dacă va participa sau nu.

Multe ţări, dezamăgite că totul s-a transformat într-un summit politic

Pentru China, poziţia ezitantă dusă până la respingere a ţărilor constituie un afront. Cu toate acestea, Beijingul a dezamăgit lunile trecute în mod repetat statele baltice şi altele din cele 17 state, cum ar fi Polonia, iar mulţi nu mai văd niciun avantaj în acest format.

Promisiunile Chinei privind de exemplu măsuri de infrastructură erau la început prea mari, însă Beijingul nu a acţionat cum era de aşteptat. În plus, după cum se vehiculează în cercurile diplomatice, da data aceasta ar fi vorba despre un summit pur politic şi nu de natură economică, ceea ce nu a fost pe placul multor ţări.

Ţinând seama de neînţelegeri, până la acest moment nu există încă un anunţ oficial pentru summit – deşi formatul 17+1 este pentru China un proiect de prestigiu. Deocamdată doar Ungaria şi Serbia au confirmat participarea.

Ungaria este atrasă de mai multă vreme de China. Primul ministru Viktor Orbán a permis la sfârşitul lunii ianuarie aprobarea de urgenţă a vaccinului chinez Sinovac. În restul Europei, acest vaccin nu este admis. Prin acest pas creşte credibilitatea faţă de vaccinul controversat.

La rândul său, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat oficial că va participa la summit. Cu puţin timp înainte, Polonia a încheiat un acord privind exportul unor produse agricole către China.

Sursa foto: Dreamstime