Wall Street Journal scrie astăzi că s-a constat în ultima vreme o creștere a primei de risc pentru China, așa cum șeful PIMCO declarase că CDS-urile Germaniei au înregistrat o creștere semnificativă în ultimele săptămâni. Pe scurt, acest lucru înseamnă că investitorii sunt îngrijorați tot mai mult de un eventual faliment.

YIPING HUANG, economist șef pentru Asia la Barclays Capital, arată în materialul publicat pentru WSJ că toate argumentele potrivit cărora China se apropie de faliment sunt exagerate. Expertul aduce trei argumente: un excedent de cont curent enorm, rezerve valutare mari și o monedă subevaluată care-i permite creșterea exporturilor.

De asemenea, cât privește expunerea băncilor pe credite neperformante, HUANG spune că împrumuturile ipotecare nu reprezintă decât 15% din PIB-ul chinei și mai puțin decât nivelul economiilor pe un an ale gospodăriilor. Când investițiile din sectorul rezidențial scad nu pot apărea consecințe macroeconomice majore, spune acesta.

Nouriel Roubini, profetul crizei: China se pregăteşte de prăbuşire

n ultimul interviu dat pentru Emerging Markets, Roubini spune că ne apropiem de o aterizare forțată a economiei chineze pentru că "ei vorbesc despre o creștere a consumului, însă ponderea consumului în PIB a scăzut de la 50% la 40% și apoi la 35%, iar acum este de 33%".

"În anii 30, din cauza unor greșeli de politică am avut instabilitate financiară, falimente, deprecieri de monedp, tipărire de bani, războaie comerciale, populism, o apariție tot mai mare a regimurilor populiste, radicale și agresive care au venit la putere în state precum Germania, Spania și Japonia, iar apoi s-a terminat totul cu Al doilea Război Mondial", a spus Roubini.
Prea mulți bani în plus nu sunt buni. Creează dezechilibru

În primele şase luni ale acestui an China, a doua mare economie mondială, a înregistrat un surplus fiscal de 1.250 miliarde de yuani (193,3 miliarde de dolari), pe măsură ce majorarea preţurilor au condus la creşterea veniturilor fiscale.

Excedentul fiscal, echivalent cu aproximativ 6,1% din Produsul Intern Brut al Chinei pe primul semestru, este mult peste ţinta de deficit fiscal de 2% din PIB pe care autorităţile de la Beijing şi-au propus-o pentru acest an. În mod obişnuit, China înregistrează surplusuri fiscale în primele trei trimestre ale anului pentru a accelera cheltuielile în ultimele luni şi a încheia bugetul anual cu deficit.

Ministerul chinez de Finanţe a precizat că, în primele şase luni ale anului, veniturile fiscale au crescut cu 31,2% până la 5.690 miliarde de yuani (875,5 miliarde de dolari). În luna iunie, aceste venituri au crescut cu 27,6% până la 1.010 miliarde de yuani, după creştere de 34% înregistrată în luna mai. În schimb, cheltuielile fiscale au crescut cu 31,4% în ritm anual până la 4.440 miliarde de yuani în primele şase luni.

Autorităţile chineze au apreciat că creşterea puternică a veniturilor fiscale în primul semestru se datorează creşterii economice şi preţurilor ridicate. Indicele preţurilor de consum a atins în luna iunie nivelul de 6,4%, cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani.