Producătorul de armament Norinco, o companie chineză de stat, a postat pe site-ul său o înregistrare video care arată, timp de câteva secunde, lansarea unei bombe. Aceasta se prăbuşeşte peste o prerie, producând o uriaşă minge de foc şi nori de fum negru. 

Pe reţelele sociale, agenţia oficială Xinhua a descris miercuri dispozitivul, prezentat pentru prima oară, drept ‘versiunea chineză a ‘mamei tuturor bombelor”. ‘Puterea sa nu este inferioară decât celei a armelor nucleare’, adaugă aceeaşi sursă. 

Lansarea bombei a fost efectuată de un bombardier chinezesc H-6K. 

Nici Norinco, nici Xinhua nu au precizat totuşi data sau locul exploziei şi nici raza sa de acţiune. 

În aprilie 2017, SUA au lansat în Afganistan cea mai puternică armă convenţională din arsenalul lor, o bombă cu suflu masiv (‘massive ordnance air blast’, MOAB), pe care au supranumit-o ‘mama tuturor bombelor’. Scopul declarat a fost distrugerea unei reţele de tuneluri ale grupării Stat Islamic în estul Afganistanului. 

Bomba chineză are o lungime de 5-6 metri, dar este mai mică şi mai uşoară decât cea americană, a declarat Wei Dongxu, analist militar din Beijing, citat vineri de cotidianul semi-oficial Global Times. ‘Explozia masivă care este generată poate distruge cu uşurinţă şi complet ţinte terestre fortificate’, a explicat Wei.AGERPRES