Exporturile au scăzut neaşteptat luna trecută, cu 1,3%, comparativ cu februarie 2016, în timp ce importurile au urcat cu 38,1%, mult peste estimările analiştilor, astfel încât deficitul comercial al Chinei s-a situat în februarie la 9.150 miliarde de dolari, arată datele publicate miercuri de autorităţile de la Beijing.

În primele două luni din acest an, exporturile Chinei au urcat cu 4%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2016, iar importurile au înregistrat un avans de 26,4%.

Analiştii se aşteptau ca în februarie excedentul comercial să se situeze la 25.750 miliarde de dolari, faţă de un plus de 51.350 miliarde de dolari în ianuarie.

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,7%, cel mai lent ritm din 1990, dar în grafic cu ţinta oficială de 6,5-7%. În ultimul trimestru din 2016, PIB-ul celei de-a doua economii mondiale a accelerat pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul eforturilor autorităţilor de la Beijing de a atinge o creştere economică mai mică, dar mai de durată, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor impulsionate de îndatorare şi exporturi.

PIB-ul Chinei a urcat cu 6,8% în trimestrul patru din 2016, depăşind estimările analiştilor, de 6,7%. Aceştia se aşteaptă ca în acest an economia chineză să urce cu doar 6,4%, în timp ce FMI previzionează un avans de 6,5%.

"Deoarece motoarele tradiţionale de creştere ale economiei – investiţiile şi exporturile – au avut o evoluţie mai slabă, consumul privat a devenit factorul cheie al avansului PIB-ului Chinei. Tendinţa ar urma să continue pe termen mediu", a declarat Rajiv Biswas, economist şef la IHS Global Insight în Singapore.

În 2016, consumul şi serviciile au avut cea mai mare contribuţie la creşterea PIB-ului. AGERPRES