Ministrul chinez de Comerţ şi-a anunţat intenţiile de a investi, în 2012, în continentul afectat de criză. "Anul viitor vom trimite o delegaţie pentru promovarea comerţului şi a investiţiilor în statele din Europa. Unele ţări europene se confruntă cu o criză a datoriilor şi speră să-şi transforme activele în numerar, motiv pentru care şi-ar dori ca întreprinderile lor să fie achiziţionate de capital străin. Vom urmări îndeaproape situaţia şi vom impulsiona progresul", a declarat ministrul chinez al Comerţului, Chen Deming.

De asemenea, Lou Jiwei, şeful China Investment Corp, şi-a manifestat intenţiile de a face investiţii majore în infrastructura europeană, în special în Marea Britanie. "Suntem dispuşi să importăm mai multe produse şi să încurajăm investiţiile în străinătate, din moment ce dolarul este relativ slab pentru o lungă perioadă de timp", a spus Chen.

Dar el a avertizat că statul chinez ar putea renunţa la planurile de investiţii dacă unele ţări europene vor utiliza protecţionismul comercial pentru a bloca achiziţiile.

Cea mai mare companie chineză de stat de transport maritim, COSCO, a făcut deja o investiţie majoră în portul Piraeus din Grecia. Şi China Investment Corp s-a arătat interesată de proiectele de infrastructură majore din Europa în cazul în care guvernele ar putea oferi taxe mai mici sau credite bancare la preţ redus, a mai precizat CEO-ul companiei, Lou Jiwei. Un economist chinez a precizat că producătorii europeni, experienţa lor şi tehnologia este ceea ce atrage China.