Aceasta este a doua creştere a dobânzii la care a recurs guvernul chinez, după ce, în 26 octombrie a majorat cu 25 de puncte de bază acest indice. Beijingul menţinuse această dobândă neschimbată din 2007, înainte de declanşarea crizei mondiale, dar incipientele presiuni ale inflaţiei interne l-au obligat să acţioneze.

Într-un comunicat publicat publicat pe pagina sa web, Banca Populară a Chinei (PBOC), a recunoscut că obiectivul este lupta împotriva inflaţiei interne, ce reprezintă ‘calul de bătaie’ al guvernului pe termen scurt.

Banca centrală a Chinei a majorat şi rata depozitelor bancare tot cu un sfert de punct procentual, până la 2,75%.

Creditare frânată

Specialişti ai unei bănci internaţionale din Beijing au declarat pentru EFE că măsura anunţată duminică are ca scop drenarea economiei şi frânarea creditării.

Frenetica recuperare economică (în primele nouă luni ale anului economia Chinei a crescut cu peste 10%) face ca preţurile să depăşească estimările oficiale.

În noiembrie, Indicele Preţurilor de Consum a înregistrat o creştere de 5,1%, ceea ce a declanşat alarma pentru Guvern, care prevăzuse pentru tot anul 2010 o inflaţie de numai 3%.

Ştirea a venit după ce banca centrală anunţase recent o modificare a politicii sale monetare, care în 2010 a fost numită ‘moderat deschisă’ şi pentru 2011 este prevăzută ca ‘prudentă’.

Obiectiv de creştere 8%
Guvernul chinez este conştient de lupta pe care o duce şi în previziunile sale a lăsat deja să se întrevadă un anumit pesimism, pentru 2011 obiectivul de creştere menţinându-se la 8%, dar cu o marjă mai largă pentru inflaţie, de până la 4%.

Executivul este preocupat că majorarea preţurilor, în special la alimente, ce reprezintă o treime din coşul de consum al consumatorilor chinezi şi care în noiembrie au crescut cu peste 11%, va da naştere unei nemulţumiri în rândul populaţiei.

Săptămâna aceasta, Beijingul nu a mai putut ignora escaladarea mondială a preţurilor petrolului şi a scumpit cu 4% litrul de benzină şi motorină, preţuri pe care le menţine, controlate oficial, sub nivelul real.

Disponibilitatea de lichidităţi a băncilor chineze a mai agravat puţin problema: în primele 11 luni ale anului au împrumutat 7.450 miliarde yuani (1.100 miliarde dolari, 862 miliarde euro), la limita obiectivului oficial, de 7.500 miliarde propus de Guvern pentru întregul an 2010.
Acestea, împreună cu alte detalii, precum ultima injectare de lichidităţi a Rezervei Federale americane şi presiunile pentru aprecierea yuanului, au provocat un exces de lichiditate în a treia economie a lumii şi ‘bule’ în sectoare precum cel imobiliar sau bursier. Astfel, de exemplu, locuinţele se scumpesc, de câţiva ani, cu peste două zecimi anual şi unii economişti locali avertizează că deja preţurile au atins un nivel critic din punct de vedere social, deoarece sunt de 27 de ori superioare veniturilor anuale pe familie.

SURSA: Agerpres