O echipă de specialişti de la Chimcomplex a finalizat şi a pus în funcţiune în anul 2009 o instalaţie revoluţionară care, alimentată cu gaze naturale şi hidrogen obţinut din surse regenerabile, produce energie electrică şi termică necesare în procesele de producţie din combinat. Randamentul energetic de peste 90% la acestei instalaţii de cogenerare a determinat Chimcomplex să construiască în anul 2015 o a doua centrală de acest tip. Proiectul 'Instalaţie de Cogenerare II' a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului fiind de 63,7 milioane de lei. 

Potrivit sursei citate, instalaţia Cogenerare II produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg oraşul Râmnicu Vâlcea. În urma celor două investiţii, Chimcomplex şi-a redus costurile energetice cu 42% şi a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice. 

De asemenea, din punct de vedere al impactului asupra mediului, datorită economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an. 

'Prima instalaţie de cogenerare, o creaţie proprie dezvoltată cu un partener din Elveţia, Turbomach, a primit în anul 2010 un premiu de excelenţă şi un cec de 375.000 de euro pentru instalaţia cu cea mai înaltă eficienţă energetică dintre proiectele finanţate în Europa de către BERD şi Fondul European de Eficienta Energetică. În ceea ce priveşte Instalaţia de Cogenerare 2, pusă în funcţiune în mai 2015, testele au arătat că eficienţa globală depăşeşte 91%', a declarat directorul general al Chimcomplex, Dumitru Coman. 

Preşedintele grupului SCR, Ştefan Vuza, apreciază că instalaţiile de cogenerare sunt cele mai eficiente din Europa, compania deţinând şi cel mai eficient consumator de energie electrică într-o instalaţie de electroliză cu membrană schimbătoare de ioni de generaţia a V-a, conform clasamentului prezentat de revista de specialitate, editată de Eurochlor. 

Instalaţia de Cogenerare II este compusă dintr-o turbină cu gaze cu o putere electrică nominală la 100C de 7.68 MWe şi un cazan recuperator, capabil să furnizeze abur supraîncălzit cu parametrii de presiune 16 bar si temperatură 2500C, precum şi apă caldă la o temperatură de 950C. 

Această instalaţie are o putere electrică de 7,68 Mwe, o putere termică de 11,7 MWt, randament electric de 33% şi un randament global de 91,4%. Proiectul 'Instalaţie de Cogenerare II' a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului fiind de 63,7 milioane de lei. 

Chimcomplex Borzeşti, parte a Grupului SCR, este unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din România şi Europa de Sud-Est, cu o experienţă de 55 de ani în industria chimică. Activitatea principală a Chimcomplex SA Borzeşti constă în fabricarea şi comercializarea produselor clorosodice, clorurilor anorganice, alchilaminelor şi a solvenţilor organici. Principalele produse sunt soda caustică şi clorul care se obţin printr-un procedeu modern de electroliză cu membrană schimbătoare de ioni. 

În primul semestru din acest an, profitul realizat de Chimcomplex Borzeşti a fost de 14,5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 102 milioane de lei.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: