Câmpul petrolifer Tengiz, odată cel mai mare câmp petrolifer din lume, este responsabil pentru mai mult de o treime din producţia de petrol a Kazahstanului, al doilea mare producător de petrol din fosta URSS, după Rusia. Conform planului aprobat marţi, producţia realizată la câmpul petrolifer Tengiz ar urma să crească de la 27 de milioane de tone pe an în prezent până la 39 milioane tone pe an în 2022. 

Majorarea producţiei la Tengiz este cel mai mare proiect de investiţii aprobat în industria petrolieră în cursul acestui an şi de departe unul dintre primele trei proiecte majore din ultimii ani, celelalte două fiind proiectul Johan Sverdrup, dezvoltat de grupul norvegian Statoil şi proiectul Appomatox al grupului anglo-olandez Shell. 

"Astăzi asistăm la un eveniment istoric nu doar pentru sectorul de petrol şi gaze, ci şi pentru întreaga ţară", a declarat ministrul kazah al Energiei, Kanat Bozumbayev. 

Potrivit acestuia, majorarea producţiei la Tengiz va aduce plăţi suplimentare de 120 de miliarde de dolari la buget până în 2033. 

Ted Etchison, directorul general de la Tengizchevroil, societatea mixtă care este responsabilă de câmpul Tengiz, a declarat jurnaliştilor că proiectul de 36,8 miliarde de dolari va fi finanţat printr-o combinaţie de fonduri proprii, contribuţii de la parteneri şi împrumuturi, dar a refuzat să ofere alte detalii. 

Statul kazah deţine o participaţie de 20% din acţiunile Tengizchevroil via compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas. Grupul american Chevron deţine o participaţie de 50%, Exxon Mobil deţine 25% din acţiuni, iar firma Lukarco, controlată de grupul petrolier rus Lukoil, deţine restul de 5%. 

KazMunayGas deţine şi KMG International, care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 11 pieţe principale. În România, KMG International operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an şi cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum şi hexan, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL şi 6 depozite. AGERPRES