Acţionarii Noble Energy au aprobat vineri tranzacţia prin care producătorul de gaze şi petrol va fi vândut firmei Chevron, care devine astfel al doilea producător de şisturi bituminoase din SUA, transmite Reuters.

Tranzacţia, realizată exclusiv prin schimb de acţiuni, evaluează Noble Energy la aproximativ 4,2 miliarde de dolari, excluzând datoria de opt miliarde de dolari.

Chevron acționează pe două fronturi

Este prima tranzacţie majoră din domeniul energiei de când pandemia de coronavirus (COVID-19) a provocat un şoc industriei, în urma reducerii semnificative a cererii de combustibil.

Pe lângă majorarea deţinerilor de şisturi bituminoase, Chevron îşi majorează semnificativ rezervele de gaze naturale, în regiuni cu o creştere rapidă.

Noble Energy este principalul partener al consorţiului care deţine imensul zăcământ de gaze naturale Leviathan din largul apelor teritoriale ale Israelului.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în trimestrul trei din 2020.

Rezerve uriașe de gaze

În context, trebuie precizat că Israelul a aprobat în 2016 un acord menit să accelereze dezvoltarea zăcământului offshore de gaze naturale Leviathan.

Zăcământul Leviathan are rezerve de gaze estimate la 622 miliarde metri cubi descoperite în largul coastei Mării Mediterane în 2010.

Compania americană Noble Energy şi firmele israeliene Delek Drilling şi Ratio Oil deţin zăcământul Leviathan, în timp ce Noble, Delek Drilling, Isramco şi Tamar Petroleum sunt parteneri în exploatarea zăcământului Tamar.

Implicații strategice pentru Israel

Amplasat la aproximativ 130 de kilometri vest de Haifa, zăcământul offshore de gaze naturale Leviathan a fost descoperit în luna decembrie 2010 şi producția era programată să înceapă la finele lui 2019.

De asemenea, exporturile de la zăcământul Tamar, care a început să producă încă din 2013, ar urma să demareze în a doua jumătate a lui 2020 şi începutul lui 2021.

Israelul are puţine gaze naturale, dar în ultimii ani a descoperit importante câmpuri de gaze naturale.

Aceste rezerve de gaze naturale deschid posibilitatea ca Israelul să pună la punct noi legături strategice în regiune şi chiar să exporte gaze naturale spre Europa.