Într-un comunicat de presă, CEZ a anunţat că i-a informat pe cei doi candidaţi care erau în cursă pentru acest contract în valoare de 15 miliarde de dolari, firma americană Westinghouse Electric Co., o divizie a concernului japonez Toshiba Corp., şi firma rusească Rosatom, de decizia sa de a anula procedura de depunere de oferte.

Anterior, echipa managerială de la CEZ a avertizat că nu va putea finanţa construirea noilor unităţi fără ajutorul statului, având în vedere că pe piaţa din Europa preţul energiei electrice a scăzut cu peste 60% comparativ cu vârful înregistrat în 2008.

'De la anunţarea procedurii de licitaţie, în 2009, sectorul energetic din Europa a trecut printr-o evoluţie turbulentă', a informat CEZ într-un comunicat. 'Iniţial, proiectul era unul viabil din punct de vedere economic însă în prezent orice investiţie în producţia de energie bazată doar pe vânzările de electricitate la preţul pieţei este în pericol', se mai arată în comunicat.

Procedura de licitaţie pentru noile reactoare de la Temelin a fost elaborată când preţul energiei electrice se situa la aproximativ 90 de euro pentru un megawat oră. În schimb, pe piaţa din Germania, unde CEZ vinde o parte din energia produsă, preţul energiei electrice a atins în luna august a anului trecut un nivel minim record de 36,20 euro pentru un megawat oră.

Decizia CEZ vine la o zi după ce premierul ceh Bohuslav Sobotka a anunţat că Guvernul pe care îl conduce refuză să ofere CEZ, companie la care statul este acţionar majoritar, garanţii privind preţul energiei electrice care ar fi urmat să fie produs la noile unităţi de la Temelin.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

În România, la finele lunii decembrie, firmele Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi SA şi-au anunţat retragerea din structura acţionariatului Energonuclear SA, compania de proiect pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii făcute anul trecut de Ernst & Young.

SURSA: Agerpres