Cererea pentru spaţii de birouri a înregistrat o scădere de 15-20% pe segmentul IMM-urilor şi de 25-30% pe segmentul corporate, majoritatea clienţilor cunoscând noua realitate de pe piaţa de profil, potrivit reprezentanţilor ESOP.

Astfel, clienţii, constrânşi de condiţiile economice precare şi imprevizibile, şi-au redus bugetele semnificativ. “Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrâns direct proporţional cu restrânagerea cifrei de afaceri din aceste luni şi a previziunilor pentru anii 2009 şi 2010. În cazul IMM-urilor dar şi în cazul companiilor medii şi al firmelor coprorate, bugetele s-au diminuat în medie cu 25-30%”, potrivit unui studiu realizat de compania ESOP.

Astfel, pentru o suprafaţă de 100-500 mp, cele mai întâlnite bugete nu depăşesc 1800-6000 euro, iar în cazul firmelor medii, cele mai căutate spaţii sunt în clădirile clasa C şi B şi vile, 200-350 mp, bugetele medii fiind situate între 8-12 euro / mp. În cazul companiilor mari, pe segmentul corporate, sunt preferate clădirile de clasa B si B+, suprafeţele medii cerute fiind de 800-1200 mp, iar bugetele medii se situează între 12-14 euro / mp.

Doar 40% din proprietari sunt conştienţi de noile condiţii de piaţă

Desi proprietarii recunosc impactul crizei asupra economiei româneşti, unii dintre aceştia nu au suficientă deschidere privind flexibilizarea condiţiile comerciale şi a termenele de închiriere.

“Multi proprietari rămân rigizi sperând vremuri mai bune. Însă vremea în care exista o concurenţă mare între clienti pentru un spaţiu a trecut. Dupa opinia noastră în cazul oricărui client solvabil care ajunge într-o negociere să facă o propunere în limitele actuale ale pieţei, ar trebui să existe suficientă deschidere din partea proprietarului pentru închiderea tranzacţiei”, a declarat Irina Petrescu, partener ESOP.

60% dintre proprietari se aflăla prima închiriere şi nu au reuşit să se adapteze condiţiilor de pe piaţă. Restul de 40% sunt proprietari cu experienţă pe piaţă, dar care au înteles ca a venit vremea schimbărilor.

“Dacă ne referim la gradul de neocupare, 70% dintre proprietarii care stau cu spaţiile neinchiriate ajung dupa 4-5 luni sa inteleagă că piaţa s-a schimbat, dar între timp din păcate pierd luni bune de chirie şi ajung să găsească greu clienţi şi când au coborat preţul la nivelul pieţei. Propietarii cu experienţă care au trecut prin perioadele de scadere a pieţei sau cei care si-au scos de curând spaţiile la închiriere şi care sunt deschişi la sugestiile consultanţilor au reuşit să închirieze într-un timp mult mai scurt spaţiile în medie 2-3 luni”, se arată în studiul ESOP.

Estimările ESOP pentru 2009 arată că trendul descendent al chiriilor va continua până la ajungerea la nivelul din anii 2004-2005 iar anul 2010 va fi un an dificil atât pentru economia românească cât şi pentru piaţa imobiliară.

Sursa: ESOP