Mașinile vor înlocui din ce în ce mai mult oamenii pe măsură ce își vor asuma mai multe roluri la locul de muncă, potrivit Forumului Economic Mondial (WEF). Sarcinile manuale și de rutină în prelucrarea și administrarea datelor sunt cele mai expuse riscului de automatizare, se arată într-un raport WEF.

Mașinile se ocupă în prezent de aproximativ o treime din sarcinile de lucru , dar asta se va schimba în următorii cinci ani. Cei de la Thinktank au spus că până în 2025, șefii vor împărți munca între oameni și mașini în mod egal.  Acestea nu sunt doar vești proaste, deoarece cercetătorii au susținut că „revoluția roboților” ar crea 97 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume în industria tehnologiei. Printre acestea se numără locurile în inteligența artificială , cloud computing, dezvoltarea de produse și economia ecologică.

Care vor fi consecințele

Totuși, procesul va distruge aproape la fel de multe, lăsând unele comunități în pericol de devastare. Studiul a analizat 300 dintre cele mai mari firme din lume care au peste 8 milioane de angajați, relatează BBC. Mai mult de jumătate dintre companii au recunoscut că se așteaptă să accelereze automatizarea unor locuri de muncă.

WEF a declarat că pandemia de coronavirus a accelerat tendința digitalizării , pe măsură ce companiile au îmbrățișat noile tehnologii. Întreprinderile le-au adoptat în încercarea de a reduce costurile și de a-și asuma noi modalități de lucru.

Saadia Zahidi, directorul general al WEF, a declarat: „Covid-19 a accelerat sosirea viitorului în domeniul muncii. Aproape jumătate dintre lucrătorii care urmează să rămână în același loc de muncă vor trebui să învețe noi competențe, se arată în raport, dar  oamenii vor avea în continuare un avantaj față de roboți atunci când vine vorba de anumite abilități,” a adăugat acesta pentru DailyStar.

Cercetătorii au scris: „Sarcinile în care oamenii tind să-și păstreze avantajul  includ gestionarea, consilierea, luarea deciziilor, raționamentul, comunicarea și interacțiunea.”