Dan Cîmpean, directorul general CERT-RO (Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), a declarat că Centrul Cyber al UE care urmează să fie înfiinţat la Bucureşti va iniţia şi derula numeroase programe şi proiecte finanţate din fonduri europene şi va fi un catalizator al inovării, cercetării şi colaborării din domeniul securităţii cibernetice pentru statele membre.

„România şi-a pregătit cu mare atenţie candidatura pentru Centrul Cyber al UE şi a reuşit să câştige decisiv o competiţie foarte acerbă cu alte ţări cu investiţii şi experienţă semnificative în cyber, precum Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia sau Spania. A fost un efort intens de echipă în ultimele luni, pentru a aduce în Bucureşti acest Centru Cyber al UE. S-a dovedit că mai multe instituţii ale statului, cu atribuţii în domeniu, pot colabora foarte pragmatic şi eficace pentru atingerea unui obiectiv major comun, strategic pentru România.

Centrul Cyber al UE va iniţia şi derula numeroase programe şi proiecte finanţate din fonduri europene şi va fi un catalizator al inovării, cercetării si colaborării din domeniul securităţii cibernetice pentru statele membre ale UE. Aşteptăm cu nerăbdare inaugurarea Centrului şi dorim o participare masivă, activă, a instituţiilor statului român, a firmelor private si universităţilor la programele şi proiectele cyber pe care acest centru le va derula”, a declarat Dan Cîmpean pentru Agerpres.

O recunoaştere a încrederii cu privire la nivelul de expertiză al specialiştilor români din acest domeniu

Oficialul CERT-RO a precizat că găzduirea la Bucureşti a Centrului European de Competenţe Industriale, Tehnologice şi de Cercetare în domeniul Securităţii Cibernetice reprezintă o atestare a potenţialului şi nivelului de expertiză pe care specialiştii români îl au din acest domeniu.

„Până la decizia istorică de ieri de la Bruxelles, ţara noastră nu găzduia nicio agenţie a UE. Votul pentru găzduirea la Bucureşti a Centrului European de Competenţe Industriale, Tehnologice şi de Cercetare în domeniul Securităţii Cibernetice (Centrul Cyber al UE) este un rezultat remarcabil al României şi o recunoaştere la nivel european a rolului pe care ţara noastră îl are, a încrederii cu privire la nivelul de expertiză al specialiştilor români din acest domeniu.

Totodată, este un semnal important că domeniul securităţii cibernetice a devenit o prioritate pentru statul român, pentru România, dar şi o atestare a potenţialului şi nivelului de expertiză pe care specialiştii noştri îl au din acest domeniu de vârf”, a subliniat şeful CERT-RO.

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice – Centrul Cyber, fiind prima structură a Uniunii Europene (UE) care va avea sediul în ţara noastră, a anunţat, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Şapte ţări s-au luptat pentru găzduirea Centrului Cyber al Uniunii Europene

Potrivit sursei citate, succesul României este „cu atât mai relevant” în contextul unei competiţii „puternice” între mai multe state membre.

Rezultatul obţinut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice „intense” în ultima perioadă derulate atât la Bucureşti şi Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre, a explicat sursa citată.

Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti).