Fie că este vorba de rutina reconfortantă de a prepara o ceașcă de cafea sau de beneficiile pe care le aduce organismului, cafeaua este un obicei de care cu greu ne putem priva.

Adesea, miturile, controversele și regulile generale privind această băutură magică ne pun în dificultate, lăsând unele întrebări fără răspunsuri. Cum trebuie păstrată cafeaua? O preparăm corect? Cafeaua decofeinizată este complet decofeinizată? Dr. Christopher Hendon răspunde pentru Science Focus la cele mai dese întrebări despre cafea.

Cafeaua boabe și cafeaua râșnită au niveluri diferite de cofeină

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să râșniți singur boabele de cafea. Adesea, este un efort destul de costisitor.

Dacă alegeți cafeaua gata râșnită, de la supermarket, cantitatea de cofeină este la fel de mare?

„Procesul de râșnire nu pierde o cantitate apreciabilă de cofeină. Cu toate acestea, cafeaua premăcinată de la supermarket conține mai puțin Robusta decât Arabica”, spune Hendon.

După cum explică el, Robusta și Arabica sunt cele două tipuri principale de boabe de cafea utilizate în producția comercială de cafea. Dintre cele două, boabele Arabica au mai puțină cofeină.

„Problema este că e greu de știut exact ce conține un amestec de cafea. În mod normal, producătorii nu pun pe etichetă”, adaugă el.

Ar trebui să păstrezi cafeaua în frigider?

Cafeaua trebuie ținută la frigider? Problema privind depozitarea cafelei în frigider sau în congelator este umiditatea. Zațul de cafea trebuie păstrat uscat, iar frigiderul nu este cel mai uscat loc. Dacă țineți cafeaua este la frigider, trebuie păstrată într-un recipient ermetic pentru a ține departe orice umiditate.

„Cafea este, în primul rând, un fel de experiență senzorială. Când bei o înghițitură, o mulțime de arome vin prin partea din spate a limbii și a nasului. Moleculele care tind să-ți ofere această experiență sunt destul de volatile și se pot evapora cu ușurință”, spune Hendon.

O cafea rece conține mai multă cofeină

Cafeaua rece, pe care o savurăm vara, conține mai multă cofeină decât cafeaua fierbinte, obișnuită?

„O cafea fierbinte conține aproximativ de două ori mai multă cofeină. Motivul este că, la temperaturi scăzute, cantitatea de cofeină extrasă este limitată de temperatură”, spune Hendon.

„Asta nu înseamnă că nu poate fi bogată în cofeină, dar nu din cauza metodei de extracție. Raportul cafea-apă este mai mare atunci când faci cafea la rece”.

Cafeaua se poate arde?

Ce provoacă acest gust, când cafeaua este fiartă prea mult?

Când cafeaua este prăjită, se pune într-un tambur încălzit, iar în timp, cafeaua începe să se prăjească, devenind galbenă și apoi maronie.

Dacă o țineți pentru o perioadă foarte lungă de timp, în cele din urmă va deveni neagră. Aceste boabe negre sunt ceea ce numim o cafea prăjită dark. Pentru a ajunge la acest punct, boabele trebuie prăjite la aproximativ 220 ° C – cu mult peste punctul de fierbere al apei la care se prepară cafeaua.

Dacă vă treziți cu o cafea cu gust ars și cu o aromă neplăcută, cel mai probabil este din cauza faptului că a fost prăjită prea mult.

Decafeinizată nu înseamnă fără cofeină

La fel ca berea fără alcool, și cafeaua decofeinizată este tot cafea și, prin urmare, va include mostre ale unuia dintre ingredientele principale ale cafelei – cofeina.

„Depinde de modul în care a fost procesată cafeaua, dar procesul de decofeinizare este, în principiu, foarte aproape de eliminarea cofeinei în procent de 100%. Cu toate acestea, fiecare probă pe care am testat-o conținea o cantitate de cofeină”, spune Hendon.

Cafeaua prăjită ușor și cea prăjită foarte mult au niveluri similare de cofeină

„Se pare că profilurile și originile prăjirii cafelei prezintă fluctuații ale cofeinei, dar nu suficient de mari pentru a fi remarcate”, spune Hendon.

Singura diferență este aroma. Cafeaua prăjită ușor este, adesea, mai delicată, dar mai complexă. Cafeaua bine prăjită are o aromă „mai profundă”, cu tonuri mai simple.

Cafeaua poate avea un gust foarte diferit în funcție de boabe

Cafeaua are un gust personal și nu toți preferă aceleași arome. Există arome mai închise, boabe cu gust fructat, o cafea neagră, de modă veche și, desigur, deliciosul Frappuccino. Care este cea mai bună cafea din punct de vedere științific?

„Asociațiile de cafea din întreaga lume folosesc un punctaj pentru a identifica cafeaua de înaltă calitate. Doi dintre cei mai importanți parametri sunt aciditatea percepută și dulceața”, spune Hendon.