Pentru prima oară, în topul căutărilor pentru o vacanță de Valentine’s Day nu se mai află Parisul. Evenimentele recente care au zguduit capitala iubirii au pus o barieră în calea deciziilor celor îndrăgostiți. Gândurile lor se opresc acum la Roma, Veneția, Milano, Londra, Praga sau Budapesta.

Cu un buget mediu de 250 – 300 de euro, îndrăgostiții au rezervat deja pachete în preajma  zilei de 14 februarie. Așa reiese din datele agențiilor de turism și ale companiilor aeriene.

„Astfel de  rezervări au început imediat după Revelion. Cei care au făcut solicitări sunt adulți de toate vârstele. Însă, cele mai multe cereri vor fi făcute în săptămâna de dinainte. Ne așteptăm ca cererea pentru această vacanță să fie cu 10% mai mare anul acesta“, spune Cristina Basarab, brand manager Eximtur. Potrivit acesteia, destinațiile de city-break sunt cele mai căutate pentru Valentine’s Day, majoritatea pachetelor, cu prețuri care încep de la 150 de euro, fiind pentru două nopți, cu tot cu biletul de avion inclus.

O nouă destinație pentru îndrăgostiți

„Noutatea în acest an este destinația Florența, pentru care avem zbor direct din București. În general, vânzările cresc chiar și cu 20% în această perioadă. Valoarea medie a unui pachet este de 275 de euro“, spune și Mădălina Grosu, product manager Happy Tour Group.

Analizând în detaliu, există două categorii de produse pentru acest eveniment: adresate celor cu un buget care nu depășește 250 de euro, caz în care oferta este limitată la capitalele europene, și pentru cei care pot plăti mai mult de 500 de euro pentru o vacanță. Pentru aceștia din urmă, este important să meargă la un hotel de patru sau de cinci stele, cu servicii de spa, piscină și un restaurant mai deosebit.

Creștere de 15 – 20%

Anul acesta, proprietarii agențiilor de turism se așteaptă ca numărul turiștilor să crească cu 15 – 20% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în contextul în care prețurile sunt calculate în extrasezon. Tocmai de aceea, Roma, Viena sau Praga se află în topul preferințelor: un bilet de avion către aceste destinații poate fi cumpărat, astăzi, și cu 80 de euro, dus-întors.

Chilipiruri pot fi găsite și pentru destinații mai apropiate, precum Londra, cu condiția ca data de întoarcere să fie mai îndepărtată: circa 50 euro cu Ryanair, dus – întors (12 – 28 februarie). Sau, un bilet pe ruta București – Roma, tot în aceeași perioadă, poate fi cumpărat cu 65 euro la Blue – Air și 81 euro la Wizz Air.

Bilete de avion mai ieftine

În general, ofertele sunt avantajoase cu condiția să cumperi cu cel puțin o lună înainte de data plecării. Un alt exemplu este București – Singapore, cu Qatar Airways, care poate fi cumpărat în această perioadă cu circa 628 euro, dus-întors, plecare în 12 februarie și întoarcere în 28 februarie.

Mai mult, o privire atentă pe site-urile Air France, KLM sau Lufthansa, de exemplu, scoate la iveală bilete de 599 euro (București – Taipei) sau 499 euro (București – Mumbai), cu tot felul de conexiuni către alte destinații. „Sunt promoții pe care le prinzi dacă ești foarte atent și urmărești zilnic site-urile acestor operatori aerieni“, spune Traian Bădulescu, consultant turism.

Lucru valabil doar dacă îți organizezi singur vacanța, fără să mai apelezi la ofertele agențiilor de turism. În acest caz, cu tot cu cazare și alte cheltuieli, un turist va scoate din buzunar cel puțin 2.000 de euro.