Smartphone-urile au detronat telefoanele mobile clasice la vânzări în 2013, conform datelor companiei Gartner. Astfel, smartphone-urile au reprezentat 53,6% din vânzările de telefoane, cota de piaţă în ultimul trimestru al anului trecut fiind de 57,6%. Totodată, anul trecut, s-a depășit pragul de un miliard de telefoane inteligente în lume. Samsung este compania care produce şi vinde cele mai multe smartphone-uri la nivel mondial, iar locul secund este ocupat de Apple. Aceste două companii investesc miliarde de dolari în cercetare şi marketing, iar produsele lor sunt cele mai populare. Terminalele iPhone şi cele din seria Galaxy se vând în sute de milioane de unităţi, însă, surprinzător, cel mai bun telefon din lume în 2013 nu este marca Apple, şi nici Samsung. Peste 170 de specialiști independenți din industria telefoanelor mobile, jurnaliști și analiști de profil, care au format juriul de la Mobile World Congress 2014 (MWC), cel mai mare târg de telefonie mobilă din lume, au desemnat HTC One drept cel mai bun smartphone al anului trecut. Acesta a concurat alături de modele precum Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy Note 3, LG G2 şi Lumia 1020. În cadrul ediției 2013 a Mobile World Congress, HTC One a fost desemnat cel mai bun model nou de telefon, dispozitiv mobil sau tabletă. HTC One se remarcă prin designul unic cu carcasa din aluminiu, camera foto Ultra Pixel, dar şi prin funcţiile HTC Blink Feed și HTC BoomSound.

Performante şi rezistente la apă

La ediţia din acest an a MWC, taiwanezii de la HTC nu au prezentat un nou vârf de gamă, însă oricum toţi ochii erau aţintiţi către standul Samsung, care a lansat Galaxy S5. Cel mai performant şi mai aşteptat telefon al sud-coreenilor i-a dezamăgit pe fani, aşa cum Apple a făcut-o cu iPhone 5S. Samsung Galaxy 5S nu are un design inedit, cum se aştepta de la sud-coreeni, aceştia preferând să meargă pe acelaşi design şi pe carcasa din policarbonat. De asemenea, telefonul este mai gros şi mai greu, 145 de grame şi 8,1 mm grosime, faţă de 130 grame şi 7,9 mm, în cazul lui Galaxy S4. Deşi mulţi fani se aşteptau ca S5 să aibă procesor pe 64 de biţi şi ecran de 5,2 inchi (2.560×1.440 pixeli), Samsung a montat pe vârful de gamă un procesor de 32 de biţi şi un ecran Super AMOLED de 5,1 inchi şi (1.920×1.080 pixeli). Sud-coreenii s-au luat în schimb după japonezii de la Sony şi au construit telefonul astfel încât să fie rezistent la apă şi praf. Camera foto este mai performantă oferind cel mai rapid autofocus, până la 0,3 secunde, tehnologie HDR și reproducerea luminii naturale și a culorilor cu o intensitate impresionantă, în orice condiții. Galaxy S5 se laudă şi cu cea mai avansată experiență LTE și Wi-Fi disponibilă în prezent. Galaxy S5 este compatibil cu cea de-a cincea generație Wi-Fi 802.11ac și 2X2 MIMO, dar și cu o paletă largă de frecvențe LTE cu standard LTE Category 4. 

Sony este unul dintre producătorii de smartphone-uri care a decis că utilizatorii au nevoie de telefoane rezistente la apă şi praf şi astfel toate modelele din gama superioară deţin certificat IP57. Japonezii nici măcar nu prind top 5 al producătorilor de telefoane la nivel global, deşi telefoanele lor sunt printre cele mai performante şi burduşite cu tehnologie. Cel mai nou model lansat la Barcelona este Xperia Z2. Telefonul are un procesor de 2,3 GHz, 3GB RAM și baterie de 3200 mAh, totul într-un corp subțire de 8.2 mm. Cei de la Sony spun că Z2 are cea  cea mai bună cameră foto pe un telefon mobil și cea mai avansată cameră video. Aceasta are 20,7 megapixeli şi poate filma la rezoluție 4K (3.840×2.160 pixeli/30p).

LG G Pro 2 nu este rezistent la apă şi praf, însă include o tehnologie pe care mulţi o vor găsi utilă. Funcția de KnockON introdusă pentru prima dată prin LG G2 permite utilizatorilor atât să îşi deschidă, cât și să îşi deblocheze smartphone-ul printr-un singur pas simplu, trasarea unui model personalizat pe ecranul telefonului. Knock Code oferă o mai mare securitate când modelul este introdus pe un ecran negru, folosind de la două la opt atingeri, permiţând mai mult de 80.000 de combinații posibile. Mai mult, Knock Code poate fi introdus în orice parte a ecranului, fiind accesibil cu o singură mână, fără efort și confortabil. G Pro 2 este un succesor al LG G Pro, câştigătorul premiului de anul trecut pentru cel mai bun smartphone în cadrul MWC 2013. G Pro 2 este primul smartphone LG ce încorporează o cameră îmbunătățită de 13MP cu o tehnologie de imagine Optical Stabilizator Plus (OIS +).

Apple iPhone 5S, „The One“

Chiar dacă nu are cele mai avansate caracteristici, mulţi cataloghează iPhone 5S, ca fiind cel mai performant smarthpone din lume, la ora actuală. Față de predecesorul său, modelul iPhone 5S nu prezintă modificări în materie de design. Telefonul este identic cu generaţia anterioară iPhone 5, având aceeaşi grosime şi greutate 7,6 mm şi 112 grame. Legat de viteza de procesare, iPhone 5S include un procesor A7, bazat pe o arhitectură de 64 de biţi, fiind de 40 de ori mai rapid decât primul iPhone, lansat de Apple în 2007. Telefonul permite actualizări de soft și caracteristici speciale care nu au fost disponibile în cazul modelelor anterioare. O funcție inedită este reprezentată însă de tehnologia Touch ID de recunoaștere a amprentei, ce permite utilizatorilor deblocarea terminalului printr-o simplă atingere.