Cele mai apreciate telefoane mobile inteligente ale acestui an sunt în opinia specialiştilor HTC One, Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy Note 3, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy S4, LG G2, BlackBerry Z30, Nexus 5 şi Sony Xperia Z1.

Samsung şi Apple au dominat şi anul acesta topul mondial al producătorilor de smarphone-uri, având în trimestrul trei o cotă de piaţă de 32%, respectiv 12%, conform datelor Gartner.

HTC One este un telefon care a fost lăudat de toată industria, dar care nu a reuşit să îi ducă pe taiwanezi în top 5. Nokia pare a fi pe un drum bun cu gama Lumia, iar LG se bate cu Lenovo pentru un loc pe podium.

Anul viitor, toţi ochii vor fi aţintiţi tot către Samsung care va lansa Galaxy S5 şi un nou Galaxy Note. Apple va introduce un nou telefon probabil prin toamnă care va veni cu sistemul de operare iOS8, dar şi un alt design, atât de aşteptat de fani.

Taiwanezii de la HTC vor lansa un telefon cu care vor să dărâme toate barierele. Noul model ar putea avea un ecran 2K, 3 GB RAM şi procesor quad core Qualcomm Snapdragon 800. Nokia nu renunţă la luptă şi anul viitor ar putea introduce primul telefon cu Android. Niponii de la Sony vor încerca să facă concurenţă celor de la Samsung şi Apple cu un model cu cameră foto de 21 MP care ar putea filma 4K.

Nu trebuie uitaţi nici producătorii români de smartphone-uri Allview, Evolio sau E-Boda. Braşovenii de la Allview au lansat anul acesta primul lor telefon cu un singur SIM, X1 Soul Mini, dar şi primul smartphone cu touch pen, P5 Symbol. Evolio a intrat pe piaţă cu smartphone-ul Dual Sim Happy, iar cei de la E-Boda au deja patru smartphone-uri în portofoliu. Telefoanele inteligente ale producătorilor români sunt ieftine şi performante şi ar putea reprezenta o opţiune pentru cei care sunt la primul smartphone.