Raportul privind piața internațională a masteratelor de business este realizat anual, de peste 20 de ani, de compania de consultanță în educație QS (Quacquarelli Symonds), având ca reper datele provenite de la 3.300 de companii care recrutează ân mod curent absolvenți de MBA. La sondaj iau parte 200 de școli de business din întreaga lume, selectate în funcție de ”popularitatea” în rândul angajatorilor.
Din primele 39 de instituții din top (ce formează, în cuvintele autorilor, categoria ”Elite globale”), 15 sunt din SUA, 7 din Canada, câte 3, din Marea Britanie și Spania, și 2, din Franța.
Interesant este că, deși nu are nicio universitate în rândul acestor „elite globale”, Australia punctează când vine vorba de salariile absolvenților: astfel, o universitate locală (Macquarie, din Sidney) se află pe prima poziție, cu un salariu mediu anual de 144.000 de dolari. La nivel regional, universitățile americane de business garantează un venit anual mediu de 101.000 de dolari, ușor mai reduse de cele de care se bucură absolvenții europene – 110.000 de dolari.
Trăgând linia, 84 din primele 200 de universități de business sunt nord-americane, 65, europene, iar 36, asiatice. 10 au sediul în America Latină, iar 5, în Africa.
Iată, în continuare, topul celor mai bune universități de business din lume:

Studiul complet se regăsește aici.