fotbalistilor romani, inscriptionate cu numele si numarul jucatorului. Magazinul s-a deschis de aproximativ o luna si deja, in ultima saptamana, a avut 24 de comenzi, majoritatea de la cetateni americani si canadieni.
Prezentarea produselor pe site contribuie decisiv la vinderea acestora. Fiecare articol trebuie descris cu lux de amanunte. Compozitia materialului, culorile disponibile, un tabel de masuri si o fotografie clara a produsului il ajuta pe cumparator sa aleaga in cunostinta de cauza. Unele site-uri, cum ar fi magazinultau.ro, au mai multe optiuni, printre care se numara aranjarea produselor in ordinea crescatoare sau descrescatoare a pretului. Unele site-uri au motoare de cautare care il duc pe cumparator la un anumit produs, in functie de tipul de articol, de culorile preferate, de masuri si de suma de bani de care dispune acesta. „Eu am folosit un magazin international, amazon.com, pentru a-mi comanda o pereche de pantofi de sport Nike. Era un model care nu se gasea la noi si, oricum, cand ar fi aparut ar fi fost mult mai scump decat luat de pe net”, spune Marian Aldea, de 21 de ani, din Bucuresti.
Intr-adevar, amazon.com ofera absolut orice tip de produs posibil. Insa pretul unui produs va creste din cauza taxelor vamale. Comandand de la un magazin online romanesc, cumparatorii de pe teritoriul Romaniei nu vor plati decat o taxa de livrare. De cele mai multe ori, aceasta se limiteaza la cheltuielile de transport, desi in cazul unei comenzi mai mici de un million de lei se poate adauga un tarif aditional.
Plata se face cu cash, card, cec sau mandat postal
In ceea ce priveste modalitatile de plata, desi unele magazine virtuale se limiteaza inca la plata in numerar la livrare, majoritatea ofera mai multe optiuni, incepand de la carti de plata si pana la cec sau mandat postal. Iar daca livrarea unui produs in Australia dureaza aproximativ 20 de zile, pe teritoriul romanesc sau chiar european comanda se expediaza in aproximativ doua zile de la confirmarea platii.
Majoritatea magazinelor online livreaza in toata lumea. Exceptie fac „tarile cunoscute pentru fraude – Rusia, Indonezia, Nigeria, Bulgaria, Singapore, Ghana etc.”, completeaza Guruita, administratorul magazinului MarkaStore.
Magazinele online incep sa aiba din ce in ce mai multi clienti si credibilitate. Incredibil.ro face parte dintr-o retea de zece magazine online, deschisa in anul 2000, spune Mihaela Dinu, key account manager. In prezent, reteaua a ajuns la vanzari de 450.000 de dolari, iar incredibil.ro primeste in medie 30 de comenzi pe zi, adauga Dinu. Punctul forte al magazinului il reprezinta ceasurile (peste 50 de modele).
„Adevarul este ca mie imi plac hainele sport de firma si ma uit mereu pe site-urile magazinelor mari sa vad ce a mai aparut. Daca imi place ce vad, comand online pentru ca este mult mai ieftin”, spune Alexandra Onache, 25 de ani, din Bucuresti.
Exista si firme de imbracaminte care desi au site, nu au si o linie de de vanzari online. In schimb, ele isi dau produsele spre vanzare altor magazine. Firma MMSport are o pagina de web la www.mmsport.ro. In situatii deosebite, clientul poate comanda online trimitand un e-mail.
Livrarea se va face prin servicii de curierat rapid in 48 de ore, iar plata se va face la primire. Totusi, produsele MMSport se gasesc de vanzare la www.magazinultau.ro. Acesta din urma are mai multa experienta in domeniul vanzarilor online, iar pe site, clientul este ghidat pas cu pas pana la livrarea comenzii. Situatia se repeta in cazul firmelor sport consacrate, ca Adidas, Nike sau Reebok, ale caror produse se pot cumpara de la magazine online de genul www.magazinultau.ro.