PIB-ul Chinei a înregistrat în 2013 un avans de 7,7%, similar cu cel din 2012, fiind cel mai lent ritm de creştere din 1999. Totuşi, rata de creştere depăşeşte obiectivul Guvernului, de 7,5%.

Datele publicate luni arată o încetinire a ritmului de creştere a economiei chineze în trimestrul patru din 2013, când s-a înregistrat un avans de 7,7%, faţă de 7,8% în precedentele trei luni.

'Datele arată că economia a atins perioada de vârf în trimestrul trei din 2013 şi apoi s-a stabilizat la sfârşitul anului trecut. ne aşteptăm ca tendinţa să continue în 2014 deoarece autorităţile sunt determinate să adopte reformele necesare menţinerii unei creşteri stabile', a explicat economistul Li Huiyong, de la Shenyin & Wanguo Securities, în Shanghai.

Bursa din Shanghai a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 0,68%, indicele Shanghai Composite Index ajungând la valoarea de 1.991,25 puncte, în scădere cu 13,70 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Este prima dată în ultimele cinci luni când indicele scade sub nivelul de 2.000 de puncte.

Luna trecută, Banca Populară a Chinei (PBOC) a injectat fonduri suplimentare pe pieţe pentru a atenua temerile privind lipsa de lichidităţi. Unele rapoarte indică că ar fi vorba de 200 miliarde de yuani (33 miliarde de dolari).

Liu Li-Gang, economist la ANZ Bank în Hong Kong, a declarat că decizia arată că 'PBOC intenţionează să atenueze temerile de pe pieţe. Banca Chinei pare să înţeleagă că piaţa s-ar putea confrunta cu anumite condiţii neobişnuite. Credem că această intervenţie este necesară şi a venit la momentul potrivit'.

Creditele neperformante deţinute de băncile chinezeşti au înregistrat, în trimestrul trei din 2013, cea mai semnificativă creştere din ultimii opt ani, sporind temerile privind datoria excesivă, pe fondul încetinirii avansului celei de-a doua economii mondiale.

Creditele neperformante neachitate au urcat cu 24,1 miliarde de yuani (3,96 miliarde de dolari), ajungând la 563 miliarde de yuani la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat recent Comisia de reglementare bancară din China. Este cel mai semnificativ avans trimestrial al volumului creditelor neperformante din trimestrul patru din 2005.

Rata creditelor neperformante (NPL) a ajuns la 0,97% la sfârşitul lunii septembrie, de la 0,96% la sfârşitul lunii iunie, deoarece a crescut numărul total de împrumuturi acordate în trimestrul trei. Analişti independenţi estimează că nivelul creditelor neperformante se ridica la 1-5% la sfârşitul lunii iunie.

Economiştii se aşteaptă ca rata creditelor neperformante să crească în continuare, în urma încetinirii avansului economiei.

Autorităţile de reglementare din China încurajează băncile să-şi majoreze capitalul pentru a-şi întări capacitatea de a absorbi creditele neperformante.

Sursa: Agerpres