Potrivit Efe, o companie din Italia, una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, va începe producţia unui test ultrarapid de detectarea a infecţiei COVID-19.

Acest test va avea la bază saliva şi va da rezultatul în doar 3 minute. Anunțul companiei vine la scurt timp după ce a primit aprobarea Ministerului Sănătăţii, informează agerpres.

Noul test a fost dezvoltat de compania Allum din localitate Merate, regiune din Lombardia, în colaborare cu Universitatea din Samnio, şi, potrivit responsabililor săi, 20 de milioane de teste vor putea fi produse în mod iminent.

În ceea ce privește utilizarea testului, aceasta este esxtrem de simplu de folosit și este mult mai facil decât cel clasic în care este nevoie de prelevare de sânge.

Astfel, pentru a afla dacă o persoană a contractat noul coronavirus, este prelevată o mostră de salivă cu un beţişor cu capete de bumbac şi, graţie utilizării împreună a trei reactivi, se poate afla rezultatul la fel de repede ca la un test de sarcină: două linii înseamnă pozitiv, o linie este negativ.

Cum a pornit totul

„Timp de 40 de ani ne-am dedicat fabricării sistemelor de iluminat, la începutul anului proiectam lămpi pentru dezinfectarea încăperilor de virus, dar ne-am dat seama că este anevoios şi necesită prea mult timp”, a declarat postului local Prima Merate proprietara companiei, Stefania Magni.

„În perioada de izolare ne-am întrebat cum putem ajuta ţara să revină cât mai repede la normalitate şi am început să studiem împreună cu Pasquale Vito, profesor de genetică la Universitatea din Sannio, şi o firmă afiliată universităţii Genus Biotech, pentru a dezvolta acest test cu rezultate ultrarapide”, a precizat ea.

Este vorba de primul test de acest tip din Italia, iar după aprobarea obţinută de la Ministerul Sănătăţii va fi gata pentru a intra în producţie.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea