Secretarul Trezoreriei SUA va efectua o vizită în China. Administrația Biden cântărește restricțiile de investiții

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, plănuiește o călătorie în China „în viitorul apropiat”, a anunțat miercuri Departamentul Trezoreriei, în urma unei întâlniri între Yellen și un înalt oficial chinez în Elveția.

Secretarul de stat „așteaptă cu nerăbdare să călătorească în China și să le ureze bun venit omologilor săi în Statele Unite în viitorul apropiat”, a precizat Trezoreria într-o lectură a întâlnirii de la Zurich dintre Yellen și vicepremierul chinez Liu He.

Aceasta marchează cea mai recentă acțiune de apropiere din partea SUA față de China, în contextul în care președintele Biden și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit în noiembrie anul trecut în Bali în timpul summitului G-20, iar secretarul de stat Antony Blinken are programată o vizită în această țară în februarie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat marți că China și SUA sunt în contact cu privire la specificul vizitei lui Blinken.

Este nevoie de discuții cu privire la problemele economice

Trezoreria a declarat miercuri că China și SUA au recunoscut că ar trebui să discute mai mult între ele despre problemele economice.

„Ambele părți au fost de acord că este important pentru funcționarea economiei globale să se îmbunătățească în continuare comunicarea în ceea ce privește problemele macroeconomice și financiare”, se arată în comunicatul Trezoreriei.

Anunțul privind viitoarea deplasare a lui Yellen vine în contextul în care Casa Albă are în vedere impunerea de restricții asupra investițiilor americane în China, probabil în sectorul tehnologic, unde se manifestă de mult timp o rivalitate economică și de apărare între cele două țări. În 2022, Congresul a adoptat o lege pentru a crește producția internă de semiconductori, în încercarea de a îndepărta industria de la baza sa de lungă durată din Asia de Est.

Astfel de restricții propuse au, de asemenea, un punct de sprijin bipartizan în Congres. Legislatori de top i-au scris lui Biden toamna trecută, cerându-i să restricționeze „investițiile în străinătate către adversarii străini”.

„În timp ce deliberările continuă în Congres, îndemnăm administrația dvs. să avanseze cu o acțiune executivă – care poate fi apoi susținută de dispoziții legale – pentru a ne proteja securitatea națională și rezistența lanțului nostru de aprovizionare în ceea ce privește investițiile de ieșire către adversarii străini”, au scris parlamentarii, anunță The Hill.