Zahărul, o adevărată otravă pentru corpul uman

Cel mai periculos aliment din supermarketuri! Nu este un secret faptul că zahărul ne îngrașă și ne distruge dinții.

Recent, însă, numeroase cadre medicale au emis un semnal de alarmă. Potrivit lor, această plăcere dulce reprezintă mult mai mult decât „calorii goale”. De fapt, este o veritabilă toxină și principala cauză a afecțiunilor grave întâlnite în lumea industrializată. „Zahărul ucide” – acesta este mesajul transmis de specialiști.

Zahărul, consumat în cantitățile actuale din țările industrializate, reprezintă toxina care stă la baza multor afecțiuni, de la probleme cardiace la cancer. De asemenea, este responsabil pentru un număr semnificativ de decese. Aceasta este concluzia la care a ajuns dr. Robert Lustig. El este specialist în endocrinologie și obezitate infantilă, în urma multiplelor studii efectuate în ultimii ani.

Lustig este profesor la Școala de Medicină a Universității din California, una dintre cele mai prestigioase instituții medicale din SUA.

Obezitatea, hipertensiunea, diabetul de tip II și bolile cardiovasculare sunt doar câteva dintre afecțiunile provocate de consumul de zahăr, susține profesorul Lustig. Din acest motiv, el a inițiat o campanie de informare intensă privind pericolul pe care îl reprezintă zahărul pentru sănătatea noastră.

Mesajul său a ajuns la cele mai importante instituții media din lume, printre care New York Times, CBS News și NewScientist, iar prelegerea sa pe această temă, intitulată „Sugar: The Bitter Truth”, a acumulat peste două milioane de vizualizări pe YouTube.

Cu ce ar trebui să înlocuim zahărul?

Consecințele dăunătoare ale alimentelor precum zahărul rafinat și grăsimile trans sunt larg cunoscute. De aceea, mulți oameni caută alternative pentru a reduce riscul de boli cronice, conform HindustanTimes.

În loc să folosească zahărul, mulți adaugă în cafea sau în diverse preparate miere sau zahăr brun, în căutarea unor nutrienți suplimentari în locul caloriilor goale. Se presupune că aceste alternative naturale sunt mai bune pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Mierea, siropul de arțar, zahărul brun și zahărul alb au valori nutriționale similare. Toate conțin glucoză, fructoză și/sau zaharoză în proporții diferite, oferind aceeași cantitate de energie (aproximativ 4 calorii per gram) și conțin cantități neglijabile de vitamine și minerale. Mai multe puteți citi aici.