Alții evită și cafeaua și ceaiul și preferă o băutură energizantă, sucul de portocale sau un simplu pahar cu apă. Experții dezvăluie mai jos care este cel mai bun mod de a începe ziua.

Cafeaua și ceaiul au aceleași efecte?

În general, oamenii aleg să bea dimineața cafea sau ceai, care conțin cofeină. Stimulantul natural crește activitatea creierului și a sistemului nervos, ajutându-ne să ne simțim mai alerți și mai concentrați. Dar prea multă cofeină poate avea efecte secundare negative, cum ar fi anxietatea și nervozitatea, potrivit delish.com.

”Oamenii pot metaboliza cofeina în mod diferit, astfel încât efectele cofeinei asupra concentrării, dispoziției și energiei pot varia”, spune Lisa Andrews, nutriționist la Sound Bites Nutrition. „Atât cafeaua, cât și ceaiul pot îmbunătăți concentrarea și energia, dar o fac in mod diferit”, spune Lauren Manaker, nutriționist.

Cafeaua are mai multă cofeină, oferind o explozie de energie mai repede și mai intens. Este ideală pentru o productivitate rapidă, dar îi poate face pe unii să se simtă anxioși sau nervoși.

Pe de altă parte, ceaiul conține mai puțină cofeină și un aminoacid numit L-teanină. Găsită în ceaiul verde și negru, L-teanina scade stresul și anxietatea.

„Această combinație duce la un efect mai stabil și echilibrat asupra stării de spirit și a energiei, în comparație cu cafeaua”, adaugă Manaker.

Cel mai sănătos mod de a prepara cafeaua sau ceaiul

Modul în care este pregătită băutura de dimineață face diferența când vine vorba de sănătate. „Cel mai sănătos mod de a savura cafeaua sau ceaiul este de a menține la un nivel minim zahărul și ingredientele bogate în calorii, cum ar fi frișca sau siropurile”, spune Manaker. Ea recomandă să beți cafeaua neagră sau cu un strop de lapte, iar ceaiul cu puțină miere sau lămâie.

Care este mai bun? Cafeaua sau ceaiul?

„Cafeaua este ideală dacă aveți nevoie de o explozie rapidă de energie și nu aveți probleme cu nivelurile sale de cofeină”, spune Manaker. „Pentru o stimulare graduală și mai liniștitoare, ceaiul verde sau ceaiul negru sunt mai bune”, adaugă ea.

Cafeaua și ceaiul nu sunt singurele opțiuni pentru dimineață, dar ar putea fi printre cele mai sănătoase.

Sucurile de fructe

Nu au cofeină, dar au mulți nutrienți. „Sucul este plin de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C și potasiul, care pot ajuta la susținerea funcției imunitare și a sănătății generale”, spune Manaker. Ea recomandă să beți suc de fructe 100% fără adaos de zaharuri. Dacă doriți să limitați aportul de zahăr, cafeaua neagră sau ceaiul ar putea fi o alegere mai bună.

Sucurile carbogazoase

„Cafeaua, ceaiul și sucul de fructe conțin antioxidanți, în timp ce sucurile carbogazoase conțin zahăr, îndulcitori artificiali, coloranți și cofeină”, spune Andrews.

Aceste băuturi, chiar dacă sunt dietetice, au fost legate de efecte adverse asupra sănătății: diabet, obezitate și unele tipuri de cancer.