Orice dezechilibru din organism își va pune amprenta asupra aspectului pe care îl are pielea, potrivit Shefinds. 

O serie de alimente, în special cele bogate în zahăr și grăsimi de tip trans, accelerează procesul de îmbătrânire. Dulciurile afectează producția de colagen, o proteină care joacă un rol fundamental în procesul de regenerare a celulelor și țesuturilor.

Specialiștii avertizează că produsele cosmetice și de îngrjire a pielii nu pot contracara efectele unei diete deficitare.
Shfinds a consultat mai mulți experți în sănătate și a a aflat care este alimentul care poate contribui la îmbătrânirea pielii.

Zahărul, cel mai mare dușman al unui ten ca la 20 de ani

Sunt deja cunoscute efectele nocive pe care consumul de zahăr în cantități mari le poate avea asupra pielii. Dr. Simran Sethi, fondatorul RenewMD Beauty & Wellness, spune care este motivul pentru care femeile de peste 40 de ani ar trebui să evite să consume zahăr.

Zahărul ne îmbătrânește pielea la fel ca fumatul și poluarea

„Zahărul ar trebui să fie consumat cu moderație de către femeile de peste 40 de ani, deoarece s-a dovedit că dăunează și îmbătrânește pielea din cauza formării produselor finale de glicație avansată (AGE)”, explică Sethi. „De fapt, zahărul ne îmbătrânește pielea la fel ca fumatul, poluarea și radiațiile UV”, adaugă Sethi.

„Legătura încrucișată a zahărului întărește proteinele pielii, făcând pielea mai puțin elastică și mai puțin hidratată”, spune Sethi.
În plus, glicația apare și în proteinele vaselor de sânge, în articulații și în alte organe importante, „ceea ce subliniază și mai mult importanța reducerii consumului de zahăr după 40 de ani”, notează Sethi.

Și mai rău decât zahărul

Dacă zahărul este un aliment care trebuie eliminat din dietă pentru o mai bună sănătate a pielii, există un alt ”vinovat” pe care s-ar putea să-l consumăm fără să știm că ne îmbătrânește pielea. ”Multă lume știe că zahărul este foarte nesănătos, dar nu este conștientă de efectele dăunătoare ale margarinei”, explică Robyn Newmark, expertă în îngrijirea pielii. „Margarina este un aliment pe care ar trebui să-l evitați dacă vreți să preveniți ridurile și pielea uscată”, spune Newmark.

Margarina poate provoca inflamații cronice, accelerând formarea ridurilor

Ea spune că, în timp ce grăsimile trans contribuie la apriția unor boli de inimă, ele pot accelera și procesul de îmbătrânire a pielii. Acizii grași trans fac pielea mai susceptibilă la radiațiile ultraviolete, care pot provoca deteriorarea elastinei și a colagenului din piele. În plus, margarina poate provoca inflamații cronice, accelerând formarea ridurilor.