Oradea este unul dintre orașele în care se trăiește cel mai bine din România. Oradea ocupă primul loc în topul celor mai eficiente oraşe din România La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 240,4 milioane de euro în ultimii opt ani, ceea ce înseamnă 1.225 euro pe cap de locuitor, iar în ceea ce priveşte fondurile europene, a reușit să atragă proiecte în valoare de 140,6 milioane de euro, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor. 

De asemenea, Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă, conform unui top realizat de Storia. În Oradea, Calea Aradului, Nufărul şi Centru Civic sunt cele mai sigure zone. Conform informării, printre criteriile de evaluare care au stat la baza întocmirii topului se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.
Studiul se bazează pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc şi face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2017, în colaborare cu agenţia D&D Research.

 

Tot mai mulți oameni aleg să se mute aici, iar drept dovadă municipiul Oradea a intrat în top 10 al primelor oraşe din România ca populaţie. Numărul locuitorilor din oraşul de pe Criş a crescut semnificativ, la 221.861 persoane.

Administrație eficientă

Orașul este administrat foarte bine, iar locuitorii sunt încurajați să se implice în dezvoltarea sa. La data de 11 decembrie 2017 a fost lansat portalul „Oradea – Bugetare participativă” activ.oradea.ro .Prin procesul de bugetare participativă, cetăţenii vor putea deveni parte activă în luarea unor decizii cu privire la viitoarele proiecte ale municipalităţii.Orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierelor lor. Pentru fiecare dintre anii 2018 – 2019, vor fi selectate câte 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul local și în lista celor 100 de obiective de investiții pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în Oradea. Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă 200.000 euro, inclusiv TVA. Anual, prin bugetarea participativă se vor selecta 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pentru acel exercițiu bugetar.

 

„Bugetul proiectului pentru anul viitor este de 1,5 milioane de euro, ceea ce nu este un buget mic. Dacă socotim bugetul normal de investiții al orașului de 15-16 milioane de euro, discutăm de 10% din bugetul de investiții al orașului”, a spus directorul Eduard Florea.

Încălzire cu apă geotermală

Gheizere care aruncă jeturi fierbinți, sere în care temperatura este menținută constantă cu ajutorul căldurii din adâncuri și mii de locuințe conectate la o rețea de încălzire bazată pe apă geotermală. Așa arată Islanda, o țară care profită încă de la începutul secolului trecut de uriașele zăcăminte termale din subsol. „Azi 90%, poate peste 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală. Avem sere încălzite: aproximativ 20 de hectare de sere în Islanda”, spune Arni Ragnarsson, inginer geotermalist. Nordicii au realizat că apa termală este cea mai ieftină sursă de încălzire.”Ziarul mă costă 40 de euro în fiecare lună, iar încălzirea casei (200 mp – n.n.) costă 50-55 euro pe lună”, a precizat dr. Pall Valdimarsson, profesor geotermalist.

 

În România, foarte puține locuințe sunt încălzite cu ajutorul apei termale. Printre beneficiari sunt locatarii unor cartiere din Oradea și din orașul bihorean Beiuș.Potrivit datelor oficiale, în România se extrage mai puțină apă geotermală decât e prevăzută în licențe. Pe lângă aceasta, unele sonde construite acum patru decenii se distrug pe an ce trece.

Specialiștii spun că o mare parte din țară se poate încălzi cu ajutorul apei termale, datorită uriașelor zăcăminte de care dispune. 
Aveți resurse fantastice de apă geotermală. Cred că ar trebui să vă concentrați pe zăcăminte, cum putem să punem rețeaua de încălzire în oraș ca să fie rentabile și nu prea scumpe”, ne sfătuieşte Pall Valdimarsson.

SURSA: digi24.ro , oradea.ro

SURSA FOTO: ghiduri-turistice.info