Așteptați cel puțin o oră înainte de a sorbi cafeaua de dimineață

Cu toate acestea, un espresso băut la 8 dimineața ar putea să nu fie soluția pentru a scăpa de somnolență. În loc să opriți alarma ceasului cu o mână și pe cealaltă să o întindeți spre ibricul de cafea, ar fi indicat să așteptați cel puțin o oră înainte de a bea ceva cu cofeină.

Explicația este cât se poate de simplă: prin sincronizarea aportului de cofeină în funcție de fluctuațiile naturale ale ciclului cortizolului, riscați să vă supraalimentați și să deveniți imun la farmecele cofeinei.

Iată de ce nu ar trebui să beți cafea imediat după ce v-ați trezit, potrivit Techradar.

De ce nu ar trebui să-ți începi ziua cu cafea

Nu ar trebui să bei cafea imediat cum te-ai trezit deoarece aportul de cofeină va intra în conflict cu punctul culminant al ciclului de cortizol. Cortizolul este un hormon care ne ajută să ne trezim și să rămânem treji. Nivelurile de cortizol urmează un tipar, crescând în primele ore ale dimineții, atingând vârful în jurul orei 8, înainte de a scădea încet pe parcursul zilei, atingând cel mai scăzut punct spre miezului nopții.

Cofeina ne ajută să ne trezim. Cu toate acestea, în primele ore de la trezire, nivelul de cortizol din organism este cel mai ridicat. Prin urmare, îi vom oferi corpului un dublu impuls de dimineață, de care, probabil, nu va profita la maximum. Iar când efectele cofeinei și cortizolului dispar în câteva ore, s-ar putea să ne simțim foarte amețiți.

În plus, combinarea cortizolului cu o ceașcă tare de cafea poate scădea capacitatea de a simți beneficiile amândurora. Studiile au arătat că un consum mare de cofeină poate diminua stimularea cortizolului, ceea ce înseamnă că nu vom primi o doză atât de mare dimineața.

Când ar trebui să bei cafeaua de dimineață?

În jurul orei 10, nivelurile de cortizol încep să scadă semnificativ. Acesta este momentul în care cofeina nu va trebui să lupte cu nivelurile maxime de cortizol pentru a-și face efectul. În plus, încercați să beți ultima cafea la ora două sau trei după-amiaza, astfel încât cortizolul să poată scădea, iar adenozina care induce somnul să se poate acumula.

Nivelurile de cortizol tind să urmeze un model, dar momentele exacte se schimbă de la o persoană la alta. Când luați în considerare aportul zilnic de cofeină, amintiți-vă că alimentația sănătoasă este cea mai bună dietă pentru somn.

Câtă cafea ar trebui să bem

Thomas Merritt, genetician și profesor la Universitatea Laurentian, recomandă să limitați aportul de cofeină la 200 de miligrame pe zi, cercetările sale, arătând că această cantitate este sigură pentru toată lumea. Conform recomandărilor Health Canada privind cofeina, o ceașcă de cafea poate conține între 118 și 179 de miligrame de cofeină, în funcție de modul în care este preparată.

O doză dublă de espresso, care este mai concentrată decât cafeaua preparată obișnuită, conține aproximativ 150 de miligrame de cofeină. Health Canada recomandă un consum de până la 400 de miligrame de cofeină pe zi femeilor care nu sunt însărcinate sau nu alăptează. În general, majoritatea oamenilor pot tolera destul de bine una până la patru cești de cafea pe zi, înainte de a deveni nervoși.