Cei născuți în perioada anilor 1980 au o situație financiară mai proastă decât generațiile de dinainte

În Statele Unite ale Americii, cei care s-au născut în perioada anilor 1980 și au împlinit acum 40 de ani se descurcă mai rău din punct de vedere financiar decât generațiile care au venit înainte de ei.

Puțini millennials dețin o casă, deoarece au multe datorii. În special cei care au dorit să meargă la facultate. Dacă boom-ul economic post-COVID se dovedește a fi real, acum este perioada oportună pentru ca aceștia să încerce să-și construiască o avere înainte de a ieși la pensie.

În graficul de mai sus se poate observa cum averile au scăzut de la o generație la alta, în timp ce datoriile au crescut simțitor. Dacă în 1989 averile medii erau de aproximativ 112 mii de dolari, în 2019 averile medii erau de puțin peste 91 de mii de dolari, notează Bloomberg.

În ceea ce privește datoriile medii, în 1989 ele puteau ajunge la puțin peste 60 de mii de dolari. Pe parcursul timpului datoriile medii au crescut, în 2019 ajungând la 128 de mii de dolari.

Ce s-a întâmplat, de fapt

Cel mai bătrân millienial american a  împlinit 40 de ani anul acesta. Membrii mai bătrâni ai acestei generații au început să fie batjocoriți, unii numindu-i „geriatric millennials”.

Anii 1990 au reprezentat cea de-a doua cea mai lungă perioadă de prosperitate din SUA. În această perioadă șomajul era în scădere constantă. Așadar în copilăria acestora a existat o mică recesiune, perioadă în care economia s-a contractat sub 2%.

După ce au devenit adulți, au fost afectați de recesiuni majore în faze critice ale dezvoltării lor financiare. Cei născuți în 1980 aveau 27 de ani atunci când Lehman Bros. a intrat în faliment, iar Marea Recesiune a apărut când ar fi trebuit să se angajeze.

”Marea Recesiune a provocat șomaj. A provocat o creștere lentă a salariilor. A îngreunat acumularea averii”, spune William Gale, membru în programul de studii economice de la Brookings Institution.

Apoi, când aceștia ar fi trebuit să atingă punctul din carieră în care ocupă locuri manageriale, pandemia de coronavirus și-a făcut apariția. Ca o comparație, în perioada în care cei care s-au născut în anii 1980 ar fi trebuit să aibă parte de locuri de muncă mai bine plătite, economia SUA s-a contractat cu 3,5%. Părinții lor, la aceeași vârstă, aveau parte de o creștere economică de 3,5 procente.

Datoriile acumulate în urma facultății

Unele dintre diferențele de avere dintre generații pot fi atribuite datoriilor pe care unii o au după ce aleg să meargă la facultate. Mulți millennials au ales să se împrumute pentru a merge la facultate. De la generație la generație, aceste împrumuturi au crescut. Cei care au facultatea în 1999 au plătit, în medie, 15.604 dolari pe an pentru școlarizare, taxe și cazare. Generațiile de dinaintea lor au plătit aproape 10.300 dolari pe an.

Graficul de mai sus arată că, de la o generație la alta, numărul celor care au datorii în urma mersului la facultate a crescut. Acestea sunt marcate cu roz.

În 1988, 10,91% dintre americani aveau astfel de datorii, în timp ce, în 2019, 33,66% dintre americani aveau datorii provenite de pe urma mersului la facultate.

Cumpărarea de case

Unii economiști au prezis că millennials vor evita cumpărarea de case după prăbușirea pieței imobiliare din 2008. Nu au făcut-o, dar ratele lor de proprietate sunt mai mici decât generațiile anterioare, atunci când aveau aceeași vârstă.

Unul dintre motivele pentru care aceștia nu au cumpărat o casă este prețul ridicat în comparație cu câștigurile. Millennials plătesc o medie de 328.000 de dolari pe case, mult mai mult decât generațiile anterioare.

În 2020, 18% dintre chiriașii aflați în acestă categorie au declarat că intenționează să stea în chirie definitiv, se arată într-un raport. Mai mult decât atât, 63% dintre cei care nu doresc să-și cumpere o casă nu au bani puși de o parte pentru casă.

Așadar, sursa anterior menționată arată că generația născută în anii 1980 o duce mai prost decât generațiile anterioare. Poza de mai sus arată perfect situația multor millennials. Din păcate, prețurile au crescut, motiv pentru care aceștia au avut de plătit mai mult decât dublu pentru un an de facultate. Din această cauză ei au fost nevoiți să se împrumute, mulți dintre ei încă plătesc această datorie.

În ceea ce privește cumpărarea unei case, doar 61% dintre ei au reușit să facă acest pas. Cu toate astea, ei au fost nevoiți să plătească mai mult pe casa pe care o dețin decât generațiile anterioare.

În ceea ce privește averile, sumele pe care millennials în vârstă de 40 de ani le au în cont sunt mai mici decât cele pe care le aveau generațiile anterioare.

Dacă ne uităm la deținerea de acțiuni doar 14% din ei au astfel de titluri. Procentul a scăzut cu 3% față de generațiile anterioare.

Sursă foto: Dreamstime