Primii noua studenti clasati imediat in spatele castigatorului de anul acesta sunt multumiti de propria performanta. Desi cei 1.000 de dolari oferiti de Alpha Bank au ajuns in buzunarul lui Ionut Doldor, student in anul IV la ASE, nici ,,urmaritorii,, nu au ramas cu mana goala. ,,Desigur ca am participat pentru bani. Dar nu numai. Diploma pe care am primit-o, cu distinctia Magna cum Laudae, din partea Academiei de Studii Economice valoreaza enorm. Nici bursele de merit de la universitate nu se ridica la inaltimea acestei distinctii,,, spune Maria Laura Matei, unul dintre cei zece finalisti. ,,Este o sansa de a ma promova si reprezinta recunoasterea performantelor mele de pana acum,,, mai spune Maria, studenta in anul IV la contabilitate si informatica de gestiune, Universitatea Craiova.
Cel care a convins juriul sa-i acorde premiul I a fost Ionut Doldor, student in ultimul an la Studii Economice in Limbi Straine, ASE. ,,Au contat atat rezultatele academice, cat si cele doua eseuri pe care le-am avut de redactat,,, spune Ionut. La capitolul eseu pe teme economice, Ionut avea deja o experienta considerabila. ,,Am participat la mai multe competitii in tara si in strainatate. Am castigat premiul I national la un concurs pe teme de leadership, mai exact formarea de lideri. La alt concurs, de nivel mondial, m-am clasat printre primii 250 de studenti, si am fost invitat sa particip la evenimentul final din Elvetia. Cu o seara inainte sa plec in Elvetia m-am inscris si la ,,Studentul anului,,, explica Ionut Doldor. Pe langa 1.000 de dolari, Ionut a mai obtinut si un loc gratuit la un program de master in cadrul ASE. ,,Nu stiu inca daca ma voi inscrie la un master in ASE. Poate am sa candidez pentru un program in strainatate,,, spune Ionut. Nici referitor la cariera profesionala el nu este foarte decis. ,,Nu m-am gandit deocamdata sa ma angajez. La toamna, am sa plec cu o bursa Erasmus in Franta. Dupa aceea, vom vedea,,, adauga Ionut. ,,Ceea ce a determinat juriul sa-l aleaga pe Ionut Doldor a fost educatia sa asemanatoare tipului clasic american de lider. Pe langa performantele sale academice, el a fost de mai multe ori campion national la inot,,, spune Andrei Iordache, presedintele asociatiei Voluntari pentru Idei si Proiecte, – VIP, organizatoarea evenimentului.
Juriul concursului ,,Studentul anului in economie,, a fost alcatuit din oameni de afaceri si profesori universitari, presedinte fiind Paul Bran, rectorul ASE. Evenimentul se afla acum la a treia editie si membrii VIP spun ca au muncit aproape un an intreg pentru organizarea lui. ,,S-au inscris de doua ori mai multi studenti fata de anul trecut. Noutatea, in 2003, o reprezinta diplomele pentru cei zece finalisti. Plus conturi online la Wall Street Journal,,, spune Andrei Iordache, presedintele VIP. Castigatorii primelor doua editii au reusit destul de bine in cariera si au pastrat legatura cu VIP. Emanuela Vartolomei, castigatoarea de anul trecut, este director de marketing si vanzari la o companie de publicitate, Giotto Advertising. Victor Capitanu, studentul anului 2001, este relationship manager in cadrul directiei Corporate Banking la Alpha Bank Romania, institutia care acum sponsorizeaza premiul. ,,Ideea este ca finalistii din fiecare an sa formeze comunitatea viitorilor lideri ai Romaniei. Dorim sa tinem legatura cu toti in scopul ca, intr-o buna zi, sa facem afaceri impreuna,,, spune Victor Capitanu. ,,Intr-un an sau doi se vor aduna peste 50 de persoane, toti fiind dintre cei mai buni studenti economisti. Apoi vom incepe sa punem ideea in practica,,, mai spune Victor Capitanu.

Daniel Daianu – invitat la ,,scoala de vara,, organizata de vip

Pana pe data de 20 iulie se desfasoara in cadrul ASE Bucuresti ,,scoala de vara a secolului XXI,,, un alt proiect al VIP. ,,La scoala de vara se intalnesc studenti
din toate domeniile si personalitati publice, care dezbat diferite subiecte si discuta probleme legate de integrarea europeana,,, spune Andrei Iordache, presedintele VIP. Printre cei care sustin conferinte se numara: analistii Daniel Daianu si Ilie serbanescu, oameni de afaceri, literatii Horia Roman Patapievici si Octavian Paler, precum si jurnalistul la Financial Times, Andrei Postelnicu. Cine doreste sa fie la curent cu ce se discuta la scoala de vara poate accesa site-ul: www.obnubilare.ro/program.htm