CEC Bank lansează o „ofertă promoţională” pentru creditele acordate prin programul „Prima Casă” lucrând aproape în pierdere, într-o tentativă disperată de a face să meargă acest program. Banca de stat a redus „la sânge” costurile împrumuturilor „Prima Casă” după ce preşedintele Fondului de Garantare a anunţat public că va redistribui o parte din garanţiile acordate CEC.

„CEC Bank lansează o ofertă promoţională la creditele acordate în cadrul programului Prima Casă, reducând dobânda la acest tip de credit până la valoarea ROBOR 3 luni. Până la 31 decembrie 2009, dobânda utilizată la aceste credite în lei este de 9,74%”, se precizează într-un comunicat al băncii. De asemenea,  clienţii dispun de gratuitate în privinţa comisionului de evaluare şi a primei de asigurare a imobilului, aferentă primului an, precum şi de posibilitatea obţinerii unui card de credit.

De ce o bancă lucrează cu profit zero?

La o dobândă egală cu ROBOR, CEC va practica „marjă zero”, cheltuilelile determinate de procesarea dosarelor fiind suportate de bancă. Promoţia va fi valabilă pentru toate solicitările de credit înregistrate până la 31.12.2009, iar dobanda ROBOR 3 luni va fi valabilă pe toată perioada de creditare.

Unul dintre motivele pentru care creditele oferite de CEC nu au avut succes a fost faptul că acestea sunt oferite în lei. Prin urmare, sunt mai scumpe şi nu au căutare. Potrivit calculelor realizate de către capital.ro, la un credit de  57.000 de euro, pe 20 de ani, rata la împrumutul oferit de CEC înainte de lansarea ofertei promoţionale era de 2.700 lei, aproximativ 630 de euro, faţă de o medie de 370-380 de euro pentru acelaşi credit în euro, pe o perioadă de timp echivalentă.

Pentru a reduce nivelul lunar al ratei, CEC a adoptat două măsuri: reducerea dobânzii de la aproximativ 12% la 9,74% şi creşterea vârstei maxime la data rambursării creditului până la 80 de ani.

Grad de îndatorare 70%, pentru săraci

Printre beneficiile pentru clienţi  din noua ofertă a CEC se numără şi creşterea gradului de îndatorare de la aproximativ 50% la 70% din veniturile solicitantului.

Mutarea este cel puţin ciudată, în condiţiile în care, chiar preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea recunoştea că situaţia „delicată” de pe piaţa muncii a determinat o schimbare a atitudinii faţă de risc a băncilor, în sensul că acestea vor garanţii mai mari că banii vor fi rambursaţi. În cazul CEC, acceptarea unui grad de îndatorare mai ridicat faţă de media pieţei (maximum 50%) este şi mai riscantă, deoarece banca are mai mulţi clienţi din rândul celor cu bani puţini.

 „Noi avem clienţi în general cu bani mai puţini. Aceştia caută mult până să găsească o casă la un preţ mai convenabil, pe care să o şi cumpere apoi pe credit. În plus, noi preferăm să nu dăm credite în valută celor care au câştigurile în lei. Nu concurăm cu băncile care dau astfel de credite ipotecare în valută”, declara, în urmă cu o săptămână, preşedintele CEC.

DETALII:
Citeşte şi CAPITAL.RO INCOGNITO: Împrumuţi 245.000 de lei de la CEC, dai înapoi 653.000.