Mai mult, debitele râurilor vor fi, în general, în creştere zilele următoare din cauza precipitaţiilor prognozate, fiind posibile şi depăşiri ale Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă în perioada 29 iulie – 4 august 2018. 

"În prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi de munte. În partea a doua intervalului, debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare", se arată în prognoza hidrologică pe râurile interioare, potrivit Agerpres. 

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară creştere, în prima zi a intervalului de prognoză (28 iulie 2018), până la valoarea de 3.900 metri cubi (m.c.)/secundă, în următoarele două zile relativ staţionar, apoi în scădere uşoară până la valoarea de 3.700 m.c./secundă, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 m.c./s) şi august (4.300 m.c./s). 

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe tot sectorul, iar în a doua parte a intervalului în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi relativ staţionare pe sectorul Olteniţa – Tulcea. 

De altfel, râurile din 10 judeţe, respectiv Suceava, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Botoşani, Harghita şi Covasna, se află până luni la ora 12:00 sub avertizare Cod portocaliu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). 

De asemenea, până luni la ora 24:00, sunt vizate de un Cod galben de inundaţii râurile din 36 de judeţe (Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Harghita, Mureş, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani, Bacău, Constanţa şi Tulcea.