ABN Amro şi Barclays au anunţat că poartă discuţii preliminare exclusive pentru o fuziune de 162 miliarde de dolari.

De când acţionarii i-au cerut să se divizeze sau să fuzioneze, pentru a-şi creşte randamentele, ABN Amro nu a dus lipsă de „peţitori“. Dintr-o listă întreagă de nume mari, din care nu au lipsit ING, BNP Paribas sau spaniolii de la BBVA, mireasa olandeză a preferat până acum farmecul britanic, Barclays reuşind să se apropie cel mai mult de un viitor „mariaj“.

Dacă va reuşi, cea de-a treia mare bancă britanică va ajunge la un pas de liderul pieţei din insulă, dar şi din Europa – HSBC. Fuziunea va crea un colos bancar cu o capitalizare bursieră de 162 miliarde de dolari, al şaselea din lume şi al doilea din Europa.

Cele două instituţii, citate de Reuters, au oferit şi primele detalii ale fuziunii: olandezii vor numi preşedintele şi vor găzdui sediul central, în timp ce partea britanică va desemna directorul general şi va lista noua instituţie pe bursa din Londra.

ABN Amro este prezentă încă din 1995 şi în România, având sucursale în 15 oraşe. La finele anului trecut, ocupa poziţia a noua în piaţa locală, cu active nete de 1,558 miliarde de euro şi o cotă de piaţă de 3,1%.