Bărbatul este acuzat de fraudă cibernetică, spălare de bani și faliment fraudulos. Anchetatorii de la Poliția Poștală din Florența și de la Secția de Infracțiuni Cibernetico-Financiare din cadrul Serviciului Central al Poliției Poștale din Roma, de la Garda Financiară a Secției de Poliție Judiciară a Parchetului din Florența, l-au notificat cu privire la măsura interdicției exercitării activităților comerciale și a ocupării de funcții executive în companii. Dispoziția emisă de judecătorul de instrucție din Florența, Gianluca Mancuso, îl privește pe administratorul unic al unei companii italiene, care gestionează o platformă de schimb de criptomonede.

Ancheta a început în februarie 2018, după reclamația prezentată de administratorul unic al platformei de exchange, pentru furtul unei sume mari în criptomoneda „NANO” XRP pentru o valoare de aproximativ 120 de milioane de euro, realizată cu ajutorul unei erori din protocolul Nano și efectuând tranzacții ilicite, toate în ianuarie 2018.

Italianul era suspectat din primele etape ale anchetei

Bărbatul era deja cunoscut anchetatorilor, cărora le furniza Bitcoin pentru a plăti „răscumpărările” victimelor de criptolocker. Investigatorii au început să-l suspecteze încă din primele etape ale anchetei, în ciuda faptului că a colaborat pentru a nu da de înțeles că a fost implicat în chestiune, scrie rainews.it.

Investigațiile, care au continuat luni de zile și cu sprijinul FBI, cu interceptări și activități complexe de analiză computerizată a bazelor de date ale platformei de schimb, au scos la lumină responsabilitățile italianului și au demonstrat că furtul de criptomonede a avut loc în mai multe rânduri, începând din iunie 2017, și că bărbatul nu l-a împiedicat cu bună știință, omițând să implementeze securitatea platformei cu una dintre metodele disponibile dezvăluite de Team Nano Developers (compania americană care a creat criptomoneda), oferindu-le astfel hackerilor, încă neidentificați, un profit de aproximativ 11.500.000 XRB, echivalentul a aproximativ 12 milioane de euro, afectând mai mult de 230.000 de persoane din întreaga lume (mai mult, cu circumstanța agravantă că a comis faptele cu abuz de calitatea sa de operator de sistem).

Anchetatorii, cu colaborarea funcționarilor de la UIF (Unitatea de Informații Financiare) din cadrul Băncii Italiei și de la Parchetul din Florența, au constatat că, cu trei zile înainte de depunerea plângerii, bărbatul a transferat în contul său personal, înscris la compania de schimb valutar digital „The Rock Trading Srl” din Malta, peste 230 de criptomonede Bitcoin BTC (care la cursul de schimb din perioada de referință au corespuns cu aproximativ 1.700.000 euro), atribuibile clienților platformei de schimb.

Adresele erau nedetectabile

Aproximativ 3.652 de adrese dintr-un total de 3.890 (care au generat tranzacțiile din contul personal, s-au dovedit a fi prezente în baza de date a platformei de schimb, dar nedetectabile la consultarea bazelor de date referitoare la activele monetare și financiare tradiționale, astfel încât să fie imposibil de urmărit proveniența lor.

Valori pe care bărbatul, în mai 2018, le-a transformat parțial în monedă legală, în suma de 514.000 de euro prin operațiuni de tranzacționare. De mai multe ori a încercat să retragă bani pentru „a goli” contul, însă intervenția anchetatorilor l-a împiedicat, confiscând toate conturile suspectului, inclusiv veniturile în criptomonedă până la echivalentul a 120 de milioane de euro.