Potrivit ultimelor date, miercuri, Bitcoin a atins pentru prima oară pragul de 20.000 de dolari după ce a crescut cu 4,5% la 20.440 dolari, conform CNBC.

De asemenea, pe lângă recordul depășit miercuri, doar în 2020, bitcoin a câțtigat peste 170%. Acest lucru se datorează cererii investitorilor, atrași de potențialul său de câștiguri rapide, pretinsa rezistență la inflație, dar și așteptările că va deveni o metodă de plată majoră.

Pe lângă creșterea puternică a Bitcoin, a apărut și un flux masiv de monede către America de Nord din Asia de Est, alimentat de cererea de bitcoin din SUA.

De menționat este faptul că această creștere record a criptomonedei a fost văzută de unii investitori ca un potențial refugiu sigur. Astfel, unii investitori, cum ar fi fondurile speculative, au fost în trecut descurajați de natura opacă a pieței criptomonedelor.

De asemenea, și supravegherea strictă a industriei de către autoritpțile americane a ajutat la stingerea unora dintre aceste temeri.

Suedia ar putea trece la monede digitale

Ascensiunea bitcoinului a pus pe gânduri mai multe țări ale globului printre care și Suedia. Conform Bloomberg, Guvernul suedez a anunțat în urmă cu câteva zile că va analiza fezabilitatea tranziţiei la o monedă digitală, ceea ce reprezintă un nou pas în necunoscut pentru ţara cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului, transmite Agerpres.

În același timp, ministrul pentru Pieţe Financiare, Per Bolund, a anunţat că un proces de evaluare a fost lansat vineri şi este aşteptat să se încheie în luna noiembrie 2022. Evaluarea va fi condusă de Anna Kinberg Batra, un fost preşedinte al Comisiei de finanţe din Parlamentul Suediei.

De menționat este faptul că, până în prezent Suedia este una dintre primele ţări din lume care analizează posibilitatea introducerii unei monede digitale. Banca Centrală a Suediei derulează deja un proiect pilot în parteneriat cu firma Accenture Plc ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.