În fapt, ele îmi spuneau că, odată cu izbucnirea crizei, cei care îşi pierdeau locul de muncă erau plătiţi de stat cu 75-80% din ultimul salariu, timp de doi ani. Acest lucru a încurajat pe foarte mulţi să renunţe de bună voie la slujbe şi să stea acasă pe banii statului. În plus, după cei doi ani de şomaj de lux, spaniolii puteau beneficia încă nouă luni de un ajutor de 600 de euro pe lună. Aşadar, vorbim de o măsură de protecţie socială care, într-un final, a distrus piaţa muncii şi a îngropat ţara în datorii, pe lângă cele generate de criza imobiliară şi economică.
Un articol recent publicat de CNN Money relevă faptul că problemele de notorietate de pe piaţa muncii din Spania se află la rădăcina crizei economice a ţării. Piaţa muncii reprezintă o problemă deosebit de serioasă şi „este de aşteptat să se înrăutăţească înainte să se îmbunătăţească….dacă se va îmbunătăţi”.
“Rata de scădere a locurilor de muncă se dovedeşte a fi extreme de îngrijorătoare”, scriau vineri analiştii Societe General Michala Marcussen şi Michel Martinez, după ce guvernul spaniol a raportat că rata şomajului a escaladat la un nou maxim istoric, de 24,4%, la finalul primului trimestru.
Aceasta reprezenta o creştere importantă de la deja astronomica rată de 22,9% la finalul lui 2011. Spania va fi bântuită de un şomaj uriaş pentru mulţi ani, în special în rândul populaţiei tinere, dar acum lucrurile sunt mai grave decât au fost vreodată.
Numărul total de personae fără loc de muncă a crescut cu 365.900 între ianuarie şi martie 2012, atingând nivelul de 5.639.500.
Doi ani de recesiune profundă pun presiune pe şomaj
Potrivirea nu putea fi mai rea, în condiţiile în care agenţia Standard & Poor’s a redus calificativul Spaniei la BBB+, de la A-2, penalizând guvernul pentru muntele de datorii şi scăderea economică.
Agenţia de rating a spus că se aşteaptă ca produsul intern brut al Spaniei să se contracte cu 1,5% în acest an şi cu încă 0,5% în 2013. Acest lucru nu poate fi de bun augur pentru piaţa muncii.
“Cu o recesiune profundă, tendinţa nefavorabilă de pe piaţa muncii va continua probabil în trimestrele următoare”, au scris analiştii SocGen din Londra, într-un raport în care avertizau că potenţialul “crizei creditelor” pentru Spania continuă să se înrăutăţească.
Situaţie fără ieşire
Spania se confruntă cu o situaţie neplăcută de genul celei din celebra nuvelă Catch-22, scriu cei de la CNN Money. Spania va trebui probabil să salveze sistemul său bancar afectat serios, ceea ce nu îşi poate permite din cauză că este îngropată deja în datorii.
Acest lucru reprezintă motivul esenţial pentru retrogradarea din partea S&P’s, agenţia spunând că “traiectoria bugetului ţării se va deteriora probabil pe fondul contracţiei economice”. De asemenea, S&P’s sublinia “creşterea probabilităţii ca guvernul spaniol să aibă nevoie de furnizarea de noi stimulente fiscale pentru sistemul bancar”.
Decizia celor de la S&P’s şi perspectiva nefavorabilă a datoriei publice a Spaniei nu ajută piaţa obligaţiunilor spaniole. Randamentul mediu pentru obligaţiunile pe 10 ani a crescut vineri la 5,9%, cochetând încă o dată cu nivelul problematic de 6%, care sperie investitorii.
Ce e de făcut?
John Edmunds, profesor de business la Colegiul Babson din Wesley, Massachusetts, care a publicat câteva cărţi despre finanţe internaţionale, spune că Spania are nevoie să îşi îmbunătăţească baza de impozitare şi cea mai bună cale pentru aceasta este să îşi consolideze forţa de muncă educată.
“Ei au nevoie de mai mulţi angajaţi în birouri“, spune Edmunds, subliniind că Spania trebuie să „faciliteze migraţia lucrătorilor calificaţi între regiuni şi să atragă muncitori calificaţi din afara ţării. Provocarea pentru Spania este să încerce să obţină mai multă populaţie cu pregătire superioară care să se mute acolo şi să trăiască acolo”.
Edmunds spune că muncitorii calificaţi, cu activităţi administrative, profesionale şi manageriale, tind să fie o sursă mai sigură de colectare de taxe decât micile afaceri. El spune că Spania, Grecia şi alte ţări inlusiv SUA se confruntă cu probleme în a colecta taxele pe venit de la proprietarii micilor afaceri.
Evaziunea fiscală este una din problemele care au dus la criza fiscală din Grecia, care are o situaţie mai rea decât în Spania, cu un munte de datorii, măsuri stricte de austeritate şi randamente ale obligaţiunilor care au depăşit 20%.