În plus, un cuptor cu auto-curățare nu înseamnă că vom scăpa de curățarea tradițională, pentru că va trebui să ștergem orice reziduuri, picături și alte urme de sos care au rămas după finalizarea operațiunii. Când porniți cuptorul pe setarea „auto-curățare”, acesta se va încinge foarte mult.

Ideea este de a genera suficientă căldură pentru a transforma grăsimile și petele rămase în cuptor în cenușă. Asta înseamnă că vă puteți aștepta ca aparatul să atingă temperaturi de aproximativ 425°C până la 470°C. Așa că, în final, tot va trebui să folosiți un produs de curățare din comerț sau o soluție de curățare din bicarbonat de sodiu și oțet, potrivit TheSpruce.

Puteți utiliza o tehnică folosită cu succes mult timp pentru a curăța cuptorul. Nu e nevoie decât de câteva ingrediente.

Cât de des trebuie să curățați cuptorul

Frcvența cu care folosiți cuptorul va determina rutina de curățare a acestui aparat vital în bucătărie. Resturile de mâncare, sosurile și arsurile trebuie șterse, dacă nu imediat, măcar după scurt timp. Dacă folosiți cuptorul în mod frecvent, va trebui să-l curățați de cel puțin patru ori pe an, sau când vă confruntați cu una dintre următoarele situații:

– Ușa de sticlă este plină de grăsime sau murdărie.

– Fundul cuptorului este plin de resturi de alimente arse.

– Un miros de ars inundă bucătăria când cuptorul este pornit.

– Când cuptorul este pornit, scoate fum mai mult decât de obicei.

Înainte de a începe curățarea cu abur

Deși curățarea cu abur a cuptorului este o operațiune simplă și ajută la eliminarea grăsimii și a murdăriei, va trebui să-l ștergeți  cu mare atenție. Curățarea cu abur va produce cele mai bune rezultate dacă cuptorul este mai puțin murdar. Un cuptor pe care îl neglijăm necesită o curățare suplimentară cu produse profesioniste sau de casă. Iată de ce aveți nevoie:

  • Un bol mare, rezistent la cuptor
  • Câteva cârpe din microfibră sau bureți
  • O pereche de mănuși de protecție
  • O pereche de ochelari de protecție
  • Un bol sau o găleată de plastic
  • Apă
  • Un recipient de curățat cuptoare din comerț
  • Bicarbonat de sodiu
  • Oțet alb distilat
  • Cum să curățați un cuptor

Luați un castron mare, rezistent la cuptor sau o tavă de copt, în care să intre cel puțin doi litri de apă. Umpleți recipientul cu apă rece. Evitați să folosiți boluri de plastic sau sticlă, având în vedere temperaturile ridicate. Puneți mai întâi recipientul pe grătarul cuptorului. Apoi utilizați un ibric sau chiar o sticlă pentru a adăuga apă.

Setați temperatura cuptorului

Asigurați-vă că cuptorul este gol. Închideți ușa cuptorului, având vasul umplut cu apă înăuntru. Setați temperatura cuptorului la 450 de grade F. În funcție de nivelul de murdărie, setați funcția cuptorului pentru 30 până la 60 de minute.

Cu cât murdăria este mai mare, cu atât recipientul trebuie să stea mai mult timp în cuptor. După ce cuptorul s-a oprit, lăsați ușa închisă, până când se va răci complet. Acest lucru permite aburului care s-a acumulat în cuptor să înmoaie murdăria. Este și o măsură de siguranță, astfel încât să nu manipulați un vas cu apă fierbinte.

Cum să îndepărtați murdăria rezistentă de pe cuptor

Când cuptorul s-a răcit, puteți să scoateți recipientul. Utilizați un burete umed sau o cârpă din microfibră pentru a șterge murdăria. Clătiți cârpa cât mai des pentru a preveni transferul murdăriei, înapoi pe suprafețele cuptorului. Dacă nu e suficient de curat, utilizați una dintre metodele tradiționale de curățare a cuptorului pentru a finaliza  operațiunea.

Utilizați un produs de curățare pentru cuptoare sau bicarbonat

Urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului și acoperiți interiorul cuptorului, inclusiv ușa. Nu pulverizați soluția respectivă pe elementele electrice de încălzire sau pe orificiile de ventilație pentru gaz. Închideţi ușa. Majoritatea soluțiilor de curățare au nevoie de 20 până la 30 de minute pentru a funcționa.

Deoarece unele produse conțin substanțe chimice dure, care pot irita pielea și pot provoca leziuni oculare, purtați mănuși și protejați-vă ochii cu ochelari de protecție.

Într-un castron, combinați o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu cu aproximativ două linguri de apă pentru a face o pastă. Întindeți această pastă pe fiecare suprafață a cuptorului, inclusiv pe ușă, cu excepția elementelor electrice de încălzire și a orificiilor de ventilație pentru gaz. Închideți ușa și lăsați pasta să stea timp de opt până la 10 ore. În final, după ce pasta a acționat, ștergeți toate suprafețele cu un burete sau o cârpă umedă.