A fi lider este, de fapt, o filosofie de viață. Totul începe din interior, de la autodisciplină de a te cunoaște și de a fi propriul tău stăpân la înțelegerea faptului că esența vieții tale rezidă în a fi propriul tau lider. Leadershipul nu se refera la o anumita functie, ci la un anumit mod de a actiona, iar in acest sens Robin Sharma, expert în leadership și dezvoltare profesională, oferă 8 practici esențiale pentru a ajunge un lider vizionar:

1.Asociază salariul cu scopul urmărit!

Scopul este factorul cel mai motivant din lume, iar atunci când îl asociezi cu salariul,  conectezi oamenii la o cauză superioară. Sarcina principală a unui lider este aceea de a le insufla entuziasm oamenilor săi în ceea ce privește o cauza măreață ce influențează viețile celorlalți. Un lider excepțional va avea susținători de excepție. Arată-le angajaților că ai cele mai bune intenții în ceea ce îi privește. Asociază ceea ce spui cu ceea ce faci. Acesta este momentul în care apar realizări de excepție.

 2. Stăpânește cu mintea, condu cu inima!

Una dintre cele mai mari nevoi ale ființei umane este aceea de a fi apreciată și înțeleasă, iar liderii vizionări lasă umanitatea să strălucească la locul de muncă și tratează oamenii cu politețe și amabilitate, creându-și astfel legături profunde cu oamenii săi. Prin consolidarea relației cu cei din jur devii un lider mai bun. Fii un ascultător activ, spune adevărul și respectă-ți promisiunile!

 3. Fă din recompensa un obicei, recunoaște permanent meritele celorlalți!

Un lider excepțional este în același timp un învățător și un antrenor foarte bun. Concentrează-te pe cei care își fac bine treabă și recunoaște-le permanent meritele! Oferă-le aprecierea ta sinceră; recompensele pe care le oferi ți se vor întoarce înzecit.

 4. Îmbrățișează schimbarea!

Făcând zi de zi același lucru nu poți ajunge la rezultate noi. Pentru a avea rezultate, trebuie să faci alte lucruri. Trebuie să te transformi pe tine ca lider și să insufli celorlalți o atitudine pozitivă cu privire la oportunitățile pe care le aduce schimbarea.

 5. Concentrează-te asupra lucrurilor care contează!

Secretul eficienței personale este concentrarea asupra scopului. Arta de a duce lucrurile la bun sfârșit este să știi ce anume să lași deoparte. Dacă nu ești stăpânul propriului tău timp, vei ajunge să fii scavul lui. Iar dacă nu îți programezi pe agendă zilnica prioritățile personale, prioritățile altora vor ajunge să fie programate în agenda ta.

6. Fii propriul tău lider!

Leadershipul începe din interior. Atunci când nu ne implicăm conștient să atingem performanță, ne implicăm inconștient în a obține rezultate slabe. Nu te mulțumi cu ceva mediocru atunci când poți atinge măiestria.

7. Vezi ce văd ceilalți, gândește cum nimeni altul nu gândește!

Fiecare ființă umană este creativă. Sarcina unui lider vizionar este aceea de a crea un mediu de lucru care să ofere libertate acestei înzestrări înnăscute. Eliberează-te de lanțurile obișnuinței și descoperă modalități mai inteligențe de a face ceea ce faci de obicei. Permite-le oamenilor tăi să își asume riscuri și oferă-le libertatea de a face greșeli. Sărbătorește spontaneitatea și răsplătește gândirea originală.

8. Ca lider lasă în urmă ta o motivație!

Măreția înseamnă să realizezi ceva mai presus de ține. Concentrându-te permanent, acest lucru își va lăsa profund amprenta, iar un lider excepțional lasă o moștenire celorlalți. Scopul vieții este să îți trăiești viață cu un anumit scop.

Pe Robin Sharma îl puteți vedea pe 17 septembrie 2015 la Centrul de Conferinte de la  Alexander Hotel din Bucuresti. Biletele la seminarul susținut de Robin Sharma pot fi achiziționate online.